Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Proteseknæ

Proteseknæled findes i mange varianter, fra det låste knæled til de mere komplicerede mikroprocessorstyrede knæled der giver særlige muligheder for at tilpasse knæets funktion til protesebrugeren.
Knæleddet erstatter det anatomiske knæs funktioner og alt efter knæledstype bidrager til at brugeren kan færdes så naturligt som muligt. To konkrete krav gør sig gældende til knæleddet i gangsituationer: I stand-fasen skal det være stabilt, og i sving-fasen skal det så vidt muligt have et symmetrisk sving i forhold til det modsatte ben. Det er derfor vigtigt at få afklaret protesebrugerens behov for sikkerhed og dynamik på disse to punkter, når man vælger et knæled.

Sikkerhed i standfasen

Graden af sikkerhed i standfasen kan opnås gennem valg af komponenter på protesen. Brugerens behov for sikkerhed i standfasen afhænger meget af selve amputationen, graden af muskelstyrke og koordination af musklerne i hoften. Som en tommelfingerregel kan man sige, at jo stærkere benstumpen er, jo mindre behov for sikkerhed i standfasen, da sikkerheden kan opretholdes rent muskulært, ved at trykke stumpen bagud.

Er stumpen derimod meget kort, eller reduceret i muskelstyrke af den ene eller anden årsag, vil der være behov for mere sikkerhed i knæleddet, hvilket også vil være gældende for brugere med nedsat balance og muskelkoordination. Samtidig vil graden af sikkerhed i standfasen blive påvirket af gang på ujævnt underlag og lignende.  

Geometrisk opbygning

For langt de fleste knæled opretholdes sikkerheden i standfasen på grund af knæleddets placering i forhold til kroppens tyngdepunkt. Er kroppens tyngdepunkt foran knæleddets omdrejningscentrum, vil knæleddet forblive sikkert, men flyttes vægten bagved omdrejningscentrummet, vil knæleddet bøje, medmindre det er udstyret med en form for låsemekanisme. En sådan låsemekanisme kan være enten mekanisk eller mikroprocessorstyret.

Rent geometrisk kan knæleddene opdeles i to kategorier:
1) Monocentriske knæled har ét omdrejningspunkt
2) Polycentriske knæled har flere omdrejningspunkter

Knæled med svingfasestyring

I selve svingfasen er det vigtigt at opnå et så symmetrisk gangmønster som muligt, for at få en energieffektiv gang. For den nyamputerede bruger – eller brugeren med nedsat bøjefunktion i hoften – kan det være nødvendigt med en ekstensionsassist som er en form for fjeder, der hjælper med at svinge benet frem. I de tilfælde hvor der er tilstrækkelig styrke i hoften på den amputerede side, er der i stedet behov for det, der kaldes fleksions- og ekstensionsmodstand. Fleksionsmodstand er en modstand, der holder igen på underbenet, så benet ikke bøjer alt for meget og ekstensionsmodstand er den modstand, der holder igen, så benet ikke svinges for hurtigt frem. Dette kan styres på flere forskellige måder: mekanisk, hydraulisk, pneumatisk eller mikroprocessorstyret. Behovet for styresystem afhænger af muskelstyrke, benlængde, kadence, underlag, fodtøj osv.

Spørg bandagisten

Nedenfor er et udpluk af de proteseknæ, vi har i sortiment. Der findes et utal af proteseknæ, og din bandagist vil ud fra dine behov sammensætte de rette komponenter til din protese. Spørg din bandagist, hvis du har spørgsmål om proteseknæ.

X
X
X