Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Hylstret er det vigtigste på din protese

Dit protesehylster skal bidrage til en maksimal kraftoverførsel mellem din benstump og protesen – og samtidig skal den kunne klare vægtbelastninger ved både gang, løb, og og tunge løft. I samarbejde med din bandagist, er der flere ting, I vil tale om inden valg af hylstertype til dig:

• Dine funktionelle muligheder (gang, cykling, gang med krykker, primært siddende)
• Let at tage af /på
• Kosmetiske ønsker
• Dine fysiske forudsætninger (balance, muskelstyrke, håndstyrke, stumplængde, fasthed af stump, kvalitet af væv, blodcirkulation)
• Kognitive egenskaber
• Medicin der påvirker dine volumenforandringer

Hylstre produceres i forskellige materialer; polyester, nylon (3D-print), glas­fiber, kulfiber, og nogle er kombineret med silikone eller thermo plast. Inden dit hylster kan tages i brug, har du fået lavet et test­hylster.Hylstertyper TF Sahva

Bestil tid hos en bandagist

Hylstermuligheder til dig der er lårbensamputeret (TF)

Præfabrikeret justerbart hylster - her et Varos hylster

Præfabrikerede justerbare protesehylstre

Der findes flere forskellige præfabrikerede justerbare protesehylstre - såsom Varos og TF Connect. Ved hjælp af et wire-tilspænding kan hylsteromfanget let justeres i forhold til reduktion eller øgning af din stumpvolume. 

Hylstret kan nemt tilpasses af bandagisten, så der er mulighed for at udlevere hylstret allerede samme dag. Hylsteret sikrer et solidt hold på hofteknoglen (trochanter major) og modhold svarende til adductor magnus (den store indad førende muskel i hoften).

Mange oplever, at de justerbare hylstre er lettere at håndtere. Særligt for nyamputerede med typiske volumenforandringer af benstumpen kan justerbare hylstre være
en fordel. Hylsteret tilpasses af bandagisten til din benstump.

Én ulempe ved alle de præfabrikerede hylstre er dog, at de fylder mere volumenmæssigt end andre hylstre – og ligger i den tunge ende vægtmæssigt.

Godkendt vægtbæring i Danmark
Str. S/M 100 kg
Str. L 125 kg

Ischial containment socket (ICS)

Ischial containment socket (ICS)

Hylstertypen, ICS, sikrer god stabilitet via kontaktpunkter på knoglerne - primært via to kontaktpunkter på hylsteret som indrammer sædeknoglen og hofteknoglen. Disse to punkter går højere op sammenlignet med de andre hylstertyper, og skaber en såkaldt ”bony-lock”, når du lægger vægt på protesen. Derfor er du ikke udelukkende afhængig af din muskulatur til, at holde bækkenet og hoften stabil når du står stille.

ICS-hylstret er et af de mest brugte designs netop pga. den gode stabilitet. Den kan fremstilles enten via digital måltagning eller gipsafstøbning, og efter bandagistens vurdering kan der laves vinduer i med et blødt inder-hylster som ses på billedet.

Sub ischial Socket

Sub Ischial Socket

Sub Ischial Socket

Hylstertypen, Sub Ischial, er kort og sidder under din sædeknogle og har derved ikke nogen kontakt (skelletal forankring) på selve bækkenet. Af den årsag stiller det store krav til, at du har god stabilitet og styrke i dine muskler omkring hoften og bækkenet for at opnå god kontrol af protesen.
Bandagisternes faglige vurdering er, at et Sub Ischial-hylster sjældent er det bedste valg som første hylster til den nyamputerede protesebruger. Som nyamputeret har du som ofte behov for maksimal støtte og stabilitet for at opnå en god gangfunktion. Hylsteret stiller større krav til dine muskler omkring hoften og bækkenet.

Sammenlignet med de højere hylstre, omslutter Sub Ischial-hylstret en mindre del af din benstump. Det gør at, der vil være et større tryk, som kan være meget hårdt for din benstump. Til gengæld er Sub Ischeal-hylstret mere bekvemt at have på, især hvis du sidder meget ned i hverdagen.

Blandt Sub Ischial-hylstre kan nævnes NuFlex, Siv og Direct Socket. Hylstrene kan laves via en individuel gipsafstøbning, digital måltagning eller støbes direkte på din benstump. Sidstnævnte afstøbningsteknik er nok den mest eksponerede inden for Sub Ischial-hylstre.

Vores bandagister anbefaler, Sub Ischial-hylsteret til dig der ikke er nyamputeret. Dermed svinder din benstump ikke så meget, som hvis du var nyamputeret. Risikoen for, at du skal have bevilliget endnu et nyt hylster inden for kort tid reduceres.

Valg af hylstertype og afstøbningsteknik er en individuel vurdering for hver protesebruger og deres bandagist.

Marlo Anatomical Socket (MAS)

Marlo Anatomical Socket (MAS)

Groft sagt er MAS-hylstret en underkategori af ICS-hylstret, da det også sikrer stabilitet på baggrund af primært to fikspunkter der indrammer sædeknoglen og hofteknoglen.

Hylstret adskiller sig fra de andre ISC-hylstre ved, at have markant lavere kanter der hvor fikspunkterne ikke omslutter. Rent kosmetisk fremstår MAS-hylstret mere diskret på din bagdel og sikre samtidig bedre bevægelighed i hoften. MAS-hylstret kan kun fremstilles med udgangspunkt i en decideret gipsafstøbning.

Personliggør dit protesehylster - design dit nye ben

Vi ved, at proteser er meget personlige. Derfor fremstiller vi også mange sjove og flotte hylstre, som tager udgangspunkt i dine ønsker. Hvad enten du har en forestilling om at have en Pin Up Girl, et billede af din hund, stjerner på en sort nattehimmel eller noget helt andet, kan vi i langt de fleste tilfælde opfylde dine specifikke ønsker. Du er altid velkommen til at snakke med din bandagist og høre mere om dine muligheder.

Et nyt hylster - er for mig – lige så spændende som at skulle vælge design på en ny taske

Sådan udtrykker protesebruger Dorthe Bolther dét, når hun beskriver, hvordan hun forholder sig til udseendet på sin protese. Dorthe Bolther har helt fra start, vidst at hun gerne vil have en protese, der passer til hende – og her mener hun ikke bare i pasform. Den skal være feminin og i hendes stil. Hendes første protese var udsmykket med blonder og har inspireret mange andre kvindelige protesebruger til det samme.

Til en af Sahvas temadage for protesebrugere, mødte hun designstuderende Frederikke Ryhl. Sammen fandt de hurtigt ud af, at det kunne være spændende at gå sammen og udveksle ideer til Dorthes næste protese. Dorthe havde set sig varm på udtrykket på en smuk tekop med blomster og Frederikke har lavet et design til Dorthes protese ud fra den. I tæt samarbejde med Dorthes bandagist er der kommet denne smukke benprotese ud af det. 
Det er ikke alle, der som Dorthe, er heldige at rende ind i en designer, der kan male ens protese i hånden, men der er mange flere muligheder, end du måske tror. Tal med din bandagist om hvordan du drømmer om, at dit ben skal se ud.

Tal med din bandagist om dine hylstermuligheder

Tal med din bandagist om dine hylstermuligheder

Din bandagist kan også vejlede dig om design og farvevalg. Ring og book en tid