Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Støttestrømper, rejsestrømper, løbestrømper, kompressionsstrømper og lymfødemstrømper - hvad skal du vælge?

Der kan være mange grunde til at bruge særlige strømper. Men hvad er egentlig forskellene?

Forbedrer blodets tilbageløb til hjertet

Overordnet set skelner vi mellem kompressionsstrømper og støttestrømper. Begge typer har til formål at presse musklerne og veneklapperne i benene sammen og dermed forbedre blodets tilbageløb til hjertet og transporten af væske gennem lymfekarrene.

Forskellen på kompressionsstrømper og støttestrømper

Den nemmeste måde at skelne mellem støttestrømper og kompressionsstrømper er, at:

  • Støttestrømper er til raske ben og skal forebygge skader. Du kan købe støttestrømper på  Sahvas webshop. 
  • Kompressionsstrømper, er medicinske strømper til ben der kræver behandling. Kompressionsstrømper er lægeordinerede, og laves derfor primært i  Sahvas  klinikker af vores mange kliniske konsulenter.

Støttestrømper til forebyggelse

Edith tager kompressionsstrømper på

Støttestrømper bruges blandt andet til forebyggelse af blodpropper og åreknuder for eksempel hos gravide, men også til at reducere risikoen for blodpropper hos nyligt opererede eller sengeliggende patienter. Støttestrømper er nemme at få på. 

Støttestrømper til rejser

Støttestrømperne kan også bruges til at forhindre hævelser og uro i benene ved længere bil -eller flyrejser og stående arbejde. Strømperne går også under navnet ”flystrømper” eller ”rejsestrømper”. 

Kompressionsstrømper er lægeordinerede

Kompressionsstrømper anvendes altid til kroniske lidelser, så som lipødem, lymfødem eller andre venøse lidelser, hvor de dybe vener ikke virker optimalt. Hvis lægen vurderer, at din lidelse er kronisk og kræver behandling, skal du bruge kompressionsstrømper, og du kan søge bevilling af strømperne hos din kommune. Læs mere om hvordan du ansøger

Kompressionsstrømper opdelt i klasser

  • Klasse 1 (15-21 mmHg)
    Kompressionsstrømper i denne klasse minder om en  støttestrømpe og ”strammer” mindst af de 4 forskellige typer af kompressionsklasser. I denne klasse er kompressionen så lav, at strømperne er med til at støtte og forebygge evt. lidelser, fx  åreknuder eller hævede ben hos gravide, der oplever mere væske i kroppen.

  • Klasse 2 (23-32 mmHg) og 3 (32-46 mmHg)
    Klasse 2 og 3 er  kompressionsstrømper, der anvendes af borgere med skader eller defekter i de dybe vener efter en årebetændelse,  lymfødemeller  lipødem.Strømperne kan effektivt hindre hævelse og udvikling af  venøse bensår. Velegnet til moderate åreknuder, postoperativ behandling og moderate til svære ødemer.

  • Klasse 4 (<47 mmHg)
    Strømpetypen bruges næsten kun til behandling af sygdomme i lymfesystemet, lymfødemer. Kompressionsprodukterne i denne klasse er særligt velegnede til patienter, der har behov for et meget højt niveau af kompression.

Denier angiver strømpernes tykkelse

Denier er et mål for tekstilfibrenes tykkelse pr. længdeenhed. Sahva sælger fortrinsvis støttestrømper i 140 denier. Det betyder, at de er så tynde, at de ligner almindelige strømper. Kompressionsstrømper har langt højere denier qua den kraftigere kompression.

Kompressionsstrømper er svære at få på

Kompressionsstrømper er ofte fremstillet af elastiske tråde af naturgummi eller kunstgummi. De sidder meget stramt og kan være besværlige at få på. Der findes dog flere typer af redskaber og hjælpemidler, der kan gøre det nemmere. Se mere her!

Strømpepåtager - strømpeaftager

Lav venepumpeøvelser dagligt mod hævelse

Venepumpeøvelser skal hjælpe blodets tilbageløb mod hjertet og dermed forebygge hævelse i fx benene. Venepumpeøvelser er aktive muskeløvelser. Musklerne klemmer venerne sammen, så blodet presses tilbage mod dit hjerte. 

Ved at aktivere musklerne gennem venepumpeøvelser mindsker man risikoen for hævelse i ben eller arme i løbet af dagen. Døjer du med daglige hævelser i ben kan kompressionsstrømper modvirke disse hævelser og ubehag i din dagligdag.

Sahva_venepumpeøvelser

 

Se venepumpeøvelser