Kompressionsbehandling til lymfødem
Når der er dårlig blodcirkulation i ben, arme eller andre steder, er der risiko for både blodpropper og lymfødemer.
Lymfødem er en kronisk lidelse, der opstår, fordi funktionen i lymfesystemet er nedsat. Lymfødem viser sig som en vedvarende hævelse af især arme og/eller ben, men kan også være andre steder på kroppen; for eksempel omkring brystet i forbindelse med brystkræftoperation. Der findes to former for lymfødem-lidelser:
-
Primært lymfødem
Primært lymfødem er medfødt og skyldes, at lymfesystemet er mangelfuldt udviklet.
Primært lymfødem kendetegnes ved, at lymfesystemet ikke kan optage den opsamlede lymfevæske. Det tydeligste tegn på nedsat funktion af lymfesystemet er hævelse. Hævelsen ses ikke nødvendigvis med det samme, men udvikles efterhånden som lymfekarrene bliver overbelastede.
-
Sekundært lymfødem
Hvis et raskt lymfesystem bliver skadet, kan det medføre kronisk sekundært lymfødem.
Lymfesystemet kan blive beskadiget af en operation, strålebehandling eller en kræftsygdom. Eller lymfesystemet kan blive beskadiget i forbindelse med langvarig kronisk venøs lidelse – dårligt tilbageløb i venerne.
Som regel er årsagen til lymfødemet en operation eller en kombination af strålebehandling og operation. Sekundært lymfødem opstår oftest i en arm eller et ben – men ses også andre steder på kroppen f. eks. i hoved- og halsområdet eller genitalierne.
Når lymfekirtler fjernes, medfører det, at det normale tilbageløb forringes. Et eksempel kunne være, når lymfekirtlerne i lysken bliver fjernet pga. tyktarm-/livmoderhalskræft. Lymfevæsken kan nu ikke transporteres væk i samme grad som før, og der opstår derfor en risiko for lymfødem i ben og kønsorganer.
Langt fra alle kræftpatienter udvikler lymfødem. Som regel udvikler et lymfødem sig langsomt, men det kan opstå umiddelbart efter en operation og strålebehandling og også flere år efter.
Behandling med kompressionsstrømper
Når et lymfødem skal behandles, er det vigtigt, at der anvendes kompression. Kompressionen sikrer et kraftigt tryk mod lymfødemet udefra. Dette betyder, at hævelsen begrænses i at vokse. Trykket udefra betyder derudover også, at væsken hjælpes tilbage i de små vener og at kroppen på denne måde får en hjælpende hånd til at flytte den uønskede væske tilbage til de store blodkar. Kompressionsstrømper fås til ben, arme og andre funktioner:
- Armstrømper og handsker
- Benstrømper og tåkapper
- Kompressionsvest/-bh
- Ansigtsbandage
- Natbandagering
Lymfødem er ikke farligt
Når lymfødemet behandles, er der gode muligheder for at kontrollere og begrænse det, så det generer mindst muligt. Det er dog ikke farligt. Behandling og lindring består først og fremmest af bandagering med støttebind hos en specialuddannet lymfødemterapeut eller fysioterapeut og derefter en konstant brug af kompressionsstrømpe.
Hos Sahva er vi specialister i at hjælpe og vejlede i kompressionsbehandling - både til dagtimerne og om natten. Vores personale er særligt uddannet inden for kompressionsområdet og har alle en sygefaglig baggrund f. eks. sygeplejerske, fysioterapeut eller lymfødemterapeut. Derudover arbejder vi h tæt sammen med kommunernes/regionernes sundhedspersonale - lægeklinikker, hospitaler, fysioterapi m.m. Som kunde hos os er du derfor altid sikret det helt rigtige forløb og rigtige behandling.