Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Kompressionsbehandling af venesygdomme og åreknuder

Venesygdomme er meget udbredt. Både mænd og kvinder i Danmark har kroniske venesygdomme. Du er som regel genetisk disponeret for sygdommene, men du er også særlig udsat, hvis du  står eller sidder meget i dit arbejde, er kraftig overvægtig, eller hvis du mangler motion i din hverdag.

Trætte og tunge ben, stikken og prikken eller hævede ankler kan alle være tegn på nedsat venefunktion. Veneforandringer kan modvirkes effektivt ved at tolke symptomerne rigtigt og sætte ind tidligt med forebyggende foranstaltninger - for eksempel med kompressionsbehandling.

Eksempler på venesygdomme

  • Åreknuder
  • Venebetændelse
  • Blodpropper
  • Karsprængninger

Tegn og symptomer på venesygdomme

De første forandringer i benenes vener er normalt startet, længe før du opdager åreknuder eller andre synlige tegn. Trætte ben, kløe, hævede ankler om aftenen, stikken og prikken eller smerter i benene er de første tegn på forandringer i venerne. De såkaldte ”advarselsvener”, en krans af udvidede vener omkring anklen, er et vigtigt tidligt tegn.

Hvad er åreknuder?

Åreknuder er én af de hyppigste venesygdomme. Der er her tale om udvidede vener, der hyppigst ses som slyngede hævelser på benene, der af og til træder frem som knudrede buler på huden.

Symptomer på åreknuder

Åreknuder kan nemt ses og mærkes. I modsætning til de for det meste harmløse karsprængninger kan åreknuder give massive symptomer. Desuden er de ofte tegn på en dybereliggende venesygdom.

  • Trætte ben
  • Tunge ben
  • Hævede ben
  • Krampe i benene om natten

Sådan opstår åreknuder

Åreknuder opstår, når venerne bliver udvidet, og veneklapperne ikke længere lukker rigtigt. Blodet løber således for langsomt tilbage til hjertet, og det samler sig i venerne, som gradvist bliver udvidet. Åreknuder er ikke bare et alderstegn, men kan også forekomme i en ung alder, hvis man er arveligt disponeret for det. Desuden kan risikofaktorer være et erhverv, hvor man skal stå op, kraftig overvægt og hjertesygdom. Der kan også opstå åreknuder under graviditet.

Hvis sygdommen udvikler sig yderligere, kan åreknuderne blive betændt, og der kan dannes blodpropper (tromboser), som til sidst kan føre til en lungeemboli.

Hvordan behandles åreknuder?

Kompressionsstrømper er den anvendte form for behandling af åreknuder. De udøver et mekanisk tryk på venerne, hvilket mindsker venernes diameter, så blodet kan løbe hurtigere.

Forebyggelse af åreknuder

Du kan mest effektivt forebygge åreknuder og andre venesygdomme ved hele tiden at bruge kompressionsstrømper med let kompression. Hvis du endnu ikke har en venesygdom (medicinsk indikation), skal du selv betale for kompressionsstrømperne.

Kilde: Medi

Bestil tid hos en behandler

Kvinde med kompressionsstrømpe på - Sahva