Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Nedsunken forfod

Oplever du smerter i forfoden? En nedsunken forfod er en tilstand, hvor dine tre midterste tæer i forfoden mister deres normale bue, kaldet tværbuen. Området bliver mere fladt end normalt. Det kan påvirke din måde at gå på, og give dig voldsomme smerter og jag i foden. Med et individuelt indlæg, lavet til nedsunken forfod, kan du få lindret dine smerter og genoprette din fods korrekte struktur.

Nedsunken forfod – book tid til gratis fodanalyse

Hvad er en nedsunken forfod?

Hos mange ældre, eller hos folk der løber meget, ser vi ofte en nedsunket forfod.

En nedsunken forfod opstår ved, at din fods forreste del svækkes og flader ud. Ved nedsunken forfod belaster du særligt dine tre midterste tæer først, hvorimod med en rask forfod, belastes trædepuderne ved storetåen og lilletåen først.

En nedsunken eller nedfaldet forfod kan påvirke din balance og give ubehag i foden, når du går.

Andre betegnelser for nedsunken forfod:

 • Der er flere betegnelser for nedsunken forfod, såsom forfodsplatfod, forfodsfald, pes planus transversus samt det medicinske fagterm, metatarsalgia, der betyder ”smerter i led og ledhoveder i grundleddene til tæerne”.

Læs mere om forfodssmerter her

Indlægsspecialist undersøger kundes fod - Sahva

Vi hjælper årligt 14.000

Hos Sahva hjælper vi årligt over 14.000 danskere med individuelle fodindlæg. Skal vi hjælpe dig?
Book en gratis tid til fodanalyse.

Få 50% på par nr. 2

Det gælder uanset om du selv har betalt det første indlæg eller fået det på bevilling. Tilbuddet skal benyttes inden for de første 3 måneder efter første køb.

Professionel rådgivning

I vores mere end 30 klinikker rundt om i Danmark, møder du Sahvas uddannede indlægsspecialister. Du modtager professionel rådgivning om dine fodproblemer. Sammen finder vi de indlæg, der passer bedst til dine behov.

Årsager til nedsunken forfod

Flere faktorer kan være årsag til en nedsunken forfod. Ofte ser vi, at det skyldes en overbelastning i foden.

Typiske årsager til smerter i forfoden:

Slid og overbelastning:

 • To af de typiske årsager, vi ser, er belastning ved gang eller ved vægt forøgelse. Typisk rammer nedsunken forfod gravide, som på kort tid har taget vægt på. Smerten som fremstår, skyldes, at fedtvævet, der ligger ved de tre midterste tæer, er forsvundet grundet slid.

Aldring og gigt:

 • Med alderen svækkes muskler og ledbånd i foden, der er med til at holde tværbuen i fodens forreste led på plads. Med tiden mister foden sin tværbue, som medfører den nedsunkne forfod. Den samme tilstand ses også hos folk med gigt.

Symptomer på forfodsfald

Et nedfald på forfod kan medføre forskellige symptomer, der kan påvirke dig i dagligdagen. De mest almindelige symptomer er:

Hård hud og smerter Nedsat balance Hammertå og tryk
 • Efterhånden som fedtvævet reduceres omkring de tre midterste tæer, vil trykket på tæerne øges. Det giver hård hud, som kan give dig smerter.
 • Et øget tryk på nerverne, der går ud til tæerne, giver en sovende fornemmelse og dermed nedsat balance.
 • Bøje- og strækkesenerne i tæernes led kan blive stramme. Herved trækkes tåen op i den stilling, man kalder hammertå,hvilket kan give tryk på spidsen af tåen.

Behandling af nedsunken forfod

For at behandle en nedsunken forfod er der forskellige muligheder som fx et individuelt forfodsindlæg, et standard skoindlæg eller træning af dine muskler og led i foden.

Indlæg mod nedsunken forfod

 • Et individuelt indlæg mod nedsunken forfod, er med til at støtte din fod og genskabe fodens form, så du får tværbuen tilbage. Et indlæg lindrer smerter, forbedrer fodens holdning og øger komforten, når du bevæger dig.

Træningsøvelser

 • For at genoprette forfodens naturlige tværbue, kan du med få øvelser styrke fodens muskler. Med lidt daglig hjemmetræning kan du genoprette den rigtige fodstilling. Fodøvelser er også med til at lindre dine smerter.  Se Sahvas fodøvelser her

Individuelle forfodsindlæg - til større behov

Med forfodsindlæg tilpasset til dine fødder opnå du, maksimal støtte og komfort. Indlæggene er lavet af EVA- materiale af høj kvalitet (elastisk materiale) - herved kan indlæggenes hårdhed tilpasses efter dine behov.

I forfodsindlægget er der indbygget en pelotte (forhøjning), der er med til, at støtte og holde formen på din tværbue. Pelotten er indbygget i indlægget, så den ikke rykker sig.

Indlægsspecialist undersøger og rådgiver kunde til de rigtige indlæg - Sahva

Fordele ved individuelle indlæg til forfoden:

 • Præcis tilpasset din fodstilling
 • Giver støtte og komfort til den belastede forfod
 • Korrigerer fejlstillinger og aflaster din gang

Gratis fodanalyse

Når du booker tid til at få lavet et forfodsindlæg, får du først en gratis fodanalyse.

Indlægsspecialisten vil ofte mærke på dine fødder i forhold til din fodstilling samt undersøge din hud og leddenes bevægelighed - både stående og gående. Hvis det viser sig, at vi kan afhjælpe dine problematikker med et forfodsindlæg, tager vi et individuelt mål af dine fødder. Konsultationen tager 30 min.

Book tid til gratis fodanalyse og måltagning af indlæg

Standardindlæg - til pludselige eller akutte behov

Standardindlæg er velegnede til hurtig smertelindring eller som ekstra støtte af foden. Standardindlæg findes i mange udgaver med forskellig hårdhed og støtte. Vælger du at købe et standardindlæg, anbefaler vi, at du vælger et med forfodsstøtte fra en pelotte.

Fordele ved standardindlæg:

 • Hurtig løsning ved akut behov
 • Passer til de fleste sko
 • Hurtig levering

Se vores udvalg af standard fodindlæg og aflastning

Kan man få tilskud til forfodsindlæg?

Gennem din læge og kommune kan du ansøge om en bevilling på individuelle indlæg. Hvis kommunen ikke mener, at du opfylder betingelserne for at modtage en bevilling, har du altid mulighed for at købe dem direkte hos Sahva.

Er du medlem af Sygeforsikringen Danmark, kan du få en tilskudssats på op til 200 kr. pr. indlæg. Dvs. 400 kr. pr. par.
Et individuelt indlæg, som er skabt kun til din fod, fås i flere varianter. Priserne ligger fra 1.600 kr. inkl. gratis tilretning.

Læs mere om tilskud til individuelle fodindlæg hos Sygeforsikring Danmark

Har du spørgsmål til nedsunken forfods indlæg?

Har du spørgsmål til nedsunken forfods indlæg?

Ring til kundeservice på 7011 0711 Kontakt os