Du har ingen varer i din indkøbskurv.

Forskellen på kompressionsstrømper og støttestrømper

Støttestrømper, rejsestrømper, løbestrømper, kompressionsstrømper og lymfødemstrømper. Der kan være mange grunde til at bruge særlige strømper. Men hvad er egentlig forskellene?

Forbedrer blodets tilbageløb til hjertet
Overordnet set skelner vi mellem kompressionsstrømper og støttestrømper. Begge typer har til formål at presse musklerne og veneklapperne i benene sammen og dermed forbedre blodets tilbageløb til hjertet og transporten af væske gennem lymfekarrene.

Forskellen på kompressionsstrømper og støttestrømper
Den nemmeste måde at skelne mellem støttestrømper og kompressionsstrømper er, at:

  • Støttestrømper er til raske ben og skal forbygge skader. Du kan købe støttestrømper i Sahvas butikker og webshop. 
  • Kompressionsstrømper er til syge ben, som kræver behandling. Kompressionstrømper er lægeordinerede, og fås derfor primært kun i Sahvas klinikker.

Støttestrømper til forebyggelse
Støttestrømper bruges blandt andet til forebyggelse af blodpropper og åreknuder for eksempel hos gravide, men også til at reducere risikoen for blodpropper hos nyligt opererede eller sengeliggende patienter. Støttestrømper er nemme at få på. 

Støttestrømper til rejser
Støttestrømperne kan også bruges til at forhindre hævelser og uro i benene ved længere bil- eller flyrejser og stående arbejde. Strømperne går også under navnet ”flystrømper” eller ”rejsestrømper”. 

Kompressionsstrømper er lægeordinerede
Kompressionsstrømper anvendes altid til forebyggelse af blodpropper i de dybe vener. Hvis lægen vurderer, at din lidelse er kronisk og kræver behandling, skal du bruge kompressionsstrømper, og du kan søge bevilling af strømperne hos din kommune. Læs mere om tilskud og bevillinger her.

Kompressionsstrømper opdelt i klasser

Klasse I
Den kompressionsstrømpe, der ligger tættest på støttestrømpen og ”strammer” mindst af de forskellige typer kompressionsstrømper. Laveste trin indenfor behandlingsstrømper.

Klasse II og III
Kompressionsstrømper, der anvendes til patienter med skader eller defekter i de dybe vener efter en årebetændelse. Strømperne kan effektivt hindre hævelse og udvikling af venøse bensår.

Klasse IV
Kompressionsstrømper som næsten kun bruges til behandling af sygdomme i lymfesystemet, lymfødemer. Strømperne findes i flere længder fra tæerne til lige under knæet eller midt på låret, og de findes også som strømpebukser. 

Kompressionsstrømper er svære at få på
Kompressionstrømper er ofte fremstillet af elastiske tråde af naturgummi eller kunstgummi. De sidder meget stramt og kan være besværlige at få på. Der findes dog flere typer af redskaber og hjælpemidler, der kan gøre det nemmere. Se mere her!

Strømpepåtager - strømpeaftager

Denier angiver strømpernes tykkelse
Denier er et mål for tekstilfibrenes tykkelse pr. længdeenhed. Sahva sælger fortrinsvis støttestrømper i 140 denier. Det betyder, at de er så tynde, at de ligner almindelige strømper. Kompressionsstrømper har langt højere denier qua den kraftigere kompression.