Er du rejseklar? Gode råd til hvad du bør huske som amputeret, når du rejser
Kufferten er næsten pakket, flybilletterne ligger på dit stuebord, og nu skal du bare afsted. Men hvad med din protese? Din kørestol? Dit badeben, hvis du er så heldig at have et? Og hvad bør du ellers huske udover pas og penge, badetøj og dig selv?
Vi har spurgt Marianne Palm, forkvinde for Amputationsforeningen om hendes bedste rejseerfaringer, og dem vil hun heldigvis gerne dele ud af. Marianne Palm, der selv er lårbensamputeret, har rejst i flere lande efter sin amputation for 13 år siden, fortæller:
”Overordnet set handler det om tre ting: Hvor du skal hen, med hvilket flyselskab og dit eget mindset til at håndtere den lidt anderledes måde at rejse på, når man måske mere end nogensinde er afhængig af andres hjælp.
Hvis vi starter med det sværeste for nogle af os, er det absolut med hvilken tilgang, man har til fænomenet flysæder og meget lange gange. Det sværeste for mig har været at indse, at jeg skal række ud efter hjælp, for jeg kan ikke gå helt ud til gate 115 endsige til den nærmeste finger i Københavns Lufthavn. Derfor har jeg som regel min egen kørestol med, og det er ikke noget problem.
Man skal sørge for at komme ud til gaten i god tid, da personalet gerne vil have gangbesværede og børn ind, før alle andre boarder. På kørestolen eller i en rygsæk kan du have en taske med, og indtil videre har jeg aldrig haft sure miner fra personalet over, at jeg måske har to tasker, plus batterier til min eldrevne sammenklappelige scooter, med i flyet.
Husk opladeren til dit elektroniske knæ
Det er noget så surt at nå frem til sin destination, og benet ikke virker. Det betyder, at der er lidt forberedelse, som der altid er, når solcreme og badedragt, solhat og sandaler skal findes frem fra gemmerne.
Hav gerne en rulle gaffatape med, hvis dit hylster skulle flække. Gaffatape kan købes i de fleste lande, men ikke nødvendigvis på små øer eller i den lokale landsby. Det er yderst sjældent, det sker, men hellere “better safe than sorry”. Har du gamle proteser stående, så overvej om der er dele fra den, som du kan have med som reservedele.
Til alle de elektroniske dimser og til gaffatapen har du brug for en rummelig rygsæk. Det gør det lidt nemmere for dig ved sikkerhedskontrollen at hive alt elektronisk udstyr ud af tasken; og der kan være en del, hvis du også har computer med eller andet udstyr. Har du mere end én protese fx en badeprotese, et løbeben mm., så tag også det med i håndbagagen, så du selv har styr på det. En hård kuffert med stive sider kan også være vejen frem, så dit ben ligger ekstra beskyttet. Problemet er, hvis du mister din kuffert med benet, så kan din ferie være ødelagt; for du kan jo ikke købe et ekstra på rejsen.
>> Din protese er ikke dækket af din indbo- eller rejseforsikring!
Din protese er bevilget af kommunen eller et forsikringsselskab i forbindelse med en ulykke. Hvis protesen bortkommer hjemme eller på rejsen, er det kommunen eller forsikringsselskabet, der skal kontaktes. Pas derfor ekstra godt på den. Tag protesen med i håndbagagen, hvis du kan<<
Vælger du at have din egen kørestol med, sætter lufthavnspersonalet et “doortag” på kørestolen - som regel et meget stort orange eller gult skilt. Det fortæller personalet ved lastrummene, at du skal have den med ombord, og fra lastrummet skal den også op igen, så snart du lander.
Det går ikke altid efter planen. Kørestolen ryger nogle gange ind på transportbåndet ved ankomst, og det går ud over både pilot og personale, da de må ikke forlade flyområdet, før du er kommet væk fra gaten. Derfor kigger jeg altid en af stewardesserne i øjnene, og gør hende opmærksom på, at det der er min kørestol, og at den skal med i lastrummet og op fra lastrummet igen, når vi lander. Det plejer at hjælpe, men det er ingen garanti. Er du uheldig, får du først din kørestol ved baggagebåndet, og ofte skal du finde den under “Odd Size luggage”.
Det rette mindset er alt afgørende
Sidste gang, jeg rejste, var til Sri Lanka, og her rejste jeg alene. Mit bedste redskab var et lille smil, der sad klistret på mit fjæs fra start til slut.
Lad dig ikke overvælde af frustration – accepter at:
• du ikke kan få lov til at sidde ved nødudgangen, fordi du er amputeret, og ikke lige så nemt kan hjælpe andre ud af flyet.
• du bliver kørt direkte fra check-in og ud til gaten uden at kunne købe gaver med hjem til ungerne.
• du heldigvis (?) kommer først ind i de fleste fly men til gengæld også sidst ud, hvis du har bedt om handicaphjælp. Her lader jeg dog som ingenting, og stiller mig op ligesom alle andre. Jeg har jo to ben, de kan bare ikke gå flere kilometer gennem terminalerne.
Som regel kommer du først ind i flyet og kan dermed finde dig til rette med stok og ekstra bagage.
Du kan også glæde dig over, at langt de fleste flyselskaber tillader ekstra bagage gratis, fordi det er handicapudstyr. Når du bestiller billetten, kan du skrive, at du fx er dårligt gående, men at du kun bruger en kørestol til og fra gaten. Flypersonalet har nogle forskellige koder, de anvender – du kan jo også have brug for hjælp helt ind i flyveren.
Du kommer igennem handicap/VIP adgangskontrollen og kommer dermed hurtigere igennem kontrollen end de fleste andre. Er du i egen kørestol, tager de altid en prøve af stellet med en lille ”swap”. I begyndelsen troede jeg, at det var narkotika, de søgte efter, men de leder efter sprængstoffer, fandt jeg senere ud af. Det samme kan de finde på at gøre med dit ben. Jeg har læst historier på Facebook om, at folk er blevet bedt om at tage benet af, men jeg tror, at det er fra fordums tid, hvor de ikke havde både håndscannere og en større scanner, der roterer rundt om dig, mens du står eller sidder i din kørestol på en plade.
Glæd dig også over, at lufthavnspersonalet er forsigtige, hvad angår elektronisk udstyr. I nogle lufthavne er de meget optaget af mine batterier til elscooteren, fordi de ikke har set dem før. Der følger som regel et certifikat med, når du køber den; husk at tage det med i håndbagagen. Jeg har det altid liggende i skuffen sammen med mit pas.
Gør det lettere for dig selv – vis dit hjælpemiddel
Være synlig som amputeret. Tag gerne kjole/shorts eller lign. på, og lad folk vide, at du er amputeret og bruger protese. Du vil opleve, at de tager meget mere hensyn, hvis du har brug for det.
HUSK, at tager du dit ben af i flyveren, så tag det på igen i god tid før, du skal lande. Din benstump kan hæve ligesom dit andet ben, og så bliver livet rigtig besværligt. Det er i øvrigt en rigtig god idé at tage en støttestrømpe på det raske ben, især hvis du ved, at du let får hævede ben. Som minimum bør du stille dig i mellemgangen og lave venepumpeøvelser, hvis du er på lange ture. Det gavner også benstumpen, selvom du ikke kan mærke det.
>> Støttestrømper forebygger skader og bruges blandt andet til at forebygge blandt andet blodpropper. Der er mange som bruger støttestrømper for at undgå hævelser og uro i benene længere bil -eller flyrejser <<
Vær meget omhyggelig med at pakke din rygsæk og øvrige håndbagage, og gør det tydeligt for både dig selv og for andre, at den ene taske er elektroniske hjælpemidler. Hold dig klar ved security, så du ikke først ved båndet med kasserne gør dig klar.
Husk altid max 100 ml sprit/væske, hvis du bruger liner (med eller uden membran), som kræver noget fedtstof for at få stumpen ned i hylsteret. I en snæver vending kan sprit eller sæbe fra toiletterne anvendes.
Smilet gør en forskel
Mød alle med et smil, de vil meget gerne hjælpe, og sig pænt fra, hvis der er hjælp, du ikke har brug for.
Alle steder er de vant til dårligt gående, det vil du opdage, når du måske for første gang skal ud at rejse efter en amputation. Det vrimler med kørestole, det vrimler med venlige mennesker, og det vrimler heldigvis også med amputerede, der uden problemer når ud til gate 115”.
Vi siger tak til Marianne Palm for de gode råd.
Huskeliste til din rejse som amputeret
• Husk ledninger til hjælpemidlerne
• Husk at pakke en fornuftig rygsæk, så du har hænderne fri
• Husk sprit/creme til din liner/membraner, max 100 ml, gennem kontrollen
• Husk at booke et godt sæde. Det kan være en fordel at have et sæde, hvor protesebenet kan række ud i midtergangen, så du kan strække dig indimellem.
• Husk at lave venepumpeøvelser, hvis du har det med at hæve op
• Husk at tage benet på i god tid før landing
• Husk at have styr på din kørestol ved gaten, så den kommer med ombord
• Husk at smile, klistre et smil på, selvom du ikke føler det, det hjælper både på din hjerne og dine medmennesker
• Husk, at det er ok at sige fra over for hjælp, du ikke har brug for, men gør det venligt.