Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Sidder du med spørgsmål før amputation

For nogle mennesker er det en traumatisk oplevelse at blive konfronteret med amputation. Der kan opstå komplikationer, nogle processer vil tage længere tid end man regner med, du kan også komme til at føle dig frustreret over de begrænsninger, du muligvis vil opleve.

Det bedste råd er at sørge for at have nogen at tale med, og gerne både familie, venner og sundhedspersonale - herunder bandagister. Sørg for at få talt ud om alle de bekymringer, du har før du planlægger en operation.

At blive amputeret forhindrer dig ikke i at være fysisk aktiv eller at nyde livet. Du skal lære nye metoder og måder at udføre opgaver i hverdagen på, og du kan oftest fortsat både arbejde og føre et aktivt liv.

Tal med din familie, venner og sundhedspersonale før amputation - Sahva

Tal med kirurgen

Du sætter dig bedst ind i, hvad der vil ske under operationen, hvor meget der vil blive fjernet og hvordan proceduren foregår ved at tale med kirurgen. Enhver kirurg ved, at du kan have mange tvivlsspørgsmål, så sørg for at stille dem, så du føler dig bedst muligt klædt på før operationen. Det er ligeledes vigtigt, at du fortæller kirurgen om dit liv, hvilke aktiviteter du laver, og hvad du gerne vil kunne igen efter amputationen. Det kan have betydning, når kirurgen og teamet omkring dig skal planlægge din operation og dit videre forløb.

Husk, at du kan stille så mange spørgsmål, som du har behov for. Der findes heller ikke nogen dumme spørgsmål. Her er nogle af de spørgsmål, kirurgen kan hjælpe dig med at få svar på:

 • Er amputation den bedste løsning?
 • Hvilken erfaring har du med denne type operation?
 • Hvor lang tid tager operationen?
 • Hvad er de væsentligste risici ved operationen? Hvilke skridt vil du tage for at minimere disse risici?
 • Hvilken type smerte vil jeg have efter operationen og hvor længe?
 • Hvordan håndterer jeg smerten efter operationen? Og på lang sigt?
 • Hvor længe skal jeg være sengeliggende?
 • Vil jeg have brug for hjælp efter operationen? Hvor længe?
 • Får jeg protese? Hvor hurtigt efter operationen får jeg min protese?
 • Kan jeg mødes med en bandagist før operationen?
 • Hvis jeg vil tale med en person, der har gennemgået et lignende forløb, kan du så henvise til en støttegruppe?

Tal med din kirurg før en amputation og få svar på alle dine evt. tvivlsspørgsmål - Sahva

Tal med det øvrige sundhedspersonale

Udover en kirurg vil der også altid være sygeplejepersonale og en anæstesilæge til stede ved din operation. De kan give dig svar på spørgsmål som:

 • Hvor lang tid vil jeg være i opvågningsrummet?
 • Hvornår må mine pårørende komme på besøg?
 • Hvilken type bedøvelse vil blive brugt under operationen? Hvilke foranstaltninger vil der blive truffet for at reducere reaktioner på bedøvelsen?
 • Hvis der er sting, hvornår bliver de i så fald fjernet?

En amputation vil medføre ændringer i dit liv, og det kan være hårdt, derfor kan det være en rigtig god idé at snakke med en psykolog eller anden fagperson om dine tanker og bekymringer. Sundhedspersonalet kan vejlede dig omkring mulighederne for psykologisk rådgivning, som vil kunne hjælpe dig med få nye perspektiver på de udfordringer, du står med og vil komme til at stå med efter operationen.

Derudover findes der patientforeninger der tilbyder støtte og et netværk. Du har mulighed for at tale med en kontaktperson fra patientforeningen, der selv har været gennem et lignende forløb. Sundhedspersonalet kan hjælpe dig med kontakt til patientforeningerne.

Vi vil gerne hjælpe med at gøre overgangen så let som mulig. Du er til enhver tid velkommen til at kontakte Sahva, forud for en ampution, hvis du har spørgsmål vedrørende benproteser. Det gælder både hvis du ønsker at tale med en af vores bandagister, blive sat i kontakt med en protesebruger eller har andre spørgsmål. 

Bestil tid hos en behandler
Bestil tid hos en af vores behandlere

Bestil tid hos en af vores behandlere

Ring til vores kundeservice 7011 0711 Læs mere