Proteseforløb og bevillingsproces for benprotesebrugere
Fra amputation til protesebruger - Vi er med dig på hvert skridt af vejen
For de fleste er det en stor livsændring at blive amputeret, og det er kun naturligt, at du sidder med en masse tanker og spørgsmål - ikke mindst omkring processen. De spørgsmål forsøger vi at imødekomme og besvare her.
Det er vigtigt, at du føler dig tryg i det forløb, hvor din protese i sidste ende skal blive en del af dig. Vores førsteprioritet er, at du får den nødvendige hjælp og rådgivning, så du kan få et godt liv med protese.
I Sahva har vi over 150 års erfaring med proteser; vi er altid opdateret på den nyeste teknologi, og vi arbejder tæt sammen med det offentlige og andre sundhedsfaglige medspillere.
Vi har bandagister, fysioterapeuter og en rehabiliteringsafdeling under samme tag, hvilket er helt unikt. Det giver et stærkt samarbejde mellem fagpersoner, sagsbehandlere og vigtigst af alt: dig som protesebruger. I Sahva har vi først og fremmest fokus på personlig service, og hvad der er bedst for dig.
Vi kan hjælpe dig igennem både ansøgningsprocessen og forløbet med at udvikle din unikke protese. Vi fremstiller din protese på baggrund af grundige vurderinger, der tager udgangspunkt i dine forudsætninger, ønsker og behov, så du igen får mulighed for at leve et liv i bevægelse.
Der er mange forskellige årsager til amputation, ligesom amputationsniveauet kan være forskelligt fra person til person. Det er derfor altid dine individuelle forudsætninger, der definerer, hvor aktivt et liv, der efterfølgende er realistisk.
Er du vant til et aktivt liv, vil du almindeligvis have andre forudsætninger, end hvis du for eksempel ikke har holdt dig fysisk aktiv i en længere periode.
Sammen vil du og din bandagist afdække din situation og dine muligheder for et godt liv med protese. Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os.
Forløbet i 10 trin
Det er en kompleks proces, der sættes i gang ved en amputation. Det kan virke uoverskueligt, og derfor forsøger vi her at anskueliggøre et typisk forløb, selvom det kan variere fra person til person.
- Amputation
- Efter en amputation skal du lære din krop at kende igen. Du starter i et genoptræningsforløb med en fysioterapeut fra hospitalet eller kommunen. Du skal også tage stilling til, hvilken bandagist, der skal fremstille din fremtidige protese.
- Ansøgning om protese
- Det er oftest din kommune, der betaler din protese.
Ansøgningsprocessen, den kommunale sagsbehandling og det kommunale serviceniveau kan være forskelligt fra kommune til kommune. Sahva vil gerne hjælpe dig i hele ansøgningsprocessen. - Du har frit leverandørvalg ifølge Serviceloven (kapitel 21, § 112, stk. 3 og 4). Det betyder, at du altid kan vælge Sahva som din bandagist, hvis du tænker, at det er os, der bedst kan indfri dine behov.
- Det er oftest din kommune, der betaler din protese.
- Kompression
- Vedvarende kompressionsbehandling giver dig den bedste helingsproces. Det er normalt, at væske samler sig i din amputationsstump, men kompression mindsker hævelserne og er med til at forme den, så den bliver klar til en protese.
- Tidlig mobilisering
- Tidlig mobilisering er essentiel. Hos os kan du derfor låne en midlertidig protese, en såkaldt Thomassplint, som tidligt får dig op at stå og gå. For jo hurtigere du begynder din træning, jo hurtigere kommer du i gang med dit nye liv.
- Vi er alle forskellige, og derfor skal en protese være unik. Hvordan din protese bliver, afhænger af dine forudsætninger, behov og ønsker. Der findes mange typer komponenter. Vi fokuserer altid på, at du skal opnå maksimal komfort og funktion i forhold til dine muligheder.
- Måltagning til hylster
- Vi tager grundige mål eller scanninger af din amputationsstump for at kunne fremstille et protesehylster, der er unikt tilpasset dig.
Vi anbefaler de komponenter, der ifølge vores faglige vurdering bedst kan understøtte din tilværelse. - Sahvas bandagister er specialister og autoriserede af Sundhedsstyrelsen til at fremstille proteser. Alle vores bandagister er dedikerede til at give dig et liv i bevægelse.
- Vi tager grundige mål eller scanninger af din amputationsstump for at kunne fremstille et protesehylster, der er unikt tilpasset dig.
- Afprøvning og tilpasning
- Det er vigtigt, at din endelige protese får den bedst mulige pasform. Derfor tester, tilpasser og justerer vi sammen dit protesehylster og dine protesekomponenter.
- Du får din protese
- Når vi sammen har opnået de optimale tilpasninger af dit hylster og dine øvrige komponenter, færdigproducerer vi din protese.
Hvis der er behov for det, kan du blive tilknyttet vores rehabiliteringsteam.
- Når vi sammen har opnået de optimale tilpasninger af dit hylster og dine øvrige komponenter, færdigproducerer vi din protese.
- Genoptræning afrundes
- Du har fået udleveret din protese, og gradvist vil du have mindre at gøre med hospitalet eller genoptræningscenteret.
Det er vigtigt, at du selv fortsætter med at holde dig aktiv og arbejde hen i mod et liv i bevægelse. Det er din egen indsats, der i sidste ende bliver belønnet.
- Du har fået udleveret din protese, og gradvist vil du have mindre at gøre med hospitalet eller genoptræningscenteret.
- En ny start
- Du skal finde din vej til det liv, du ønsker. Vi står klar med råd og vejledning. Vi hjælper dig gerne med at finde grupper eller foreninger. Her kan du få inspiration og tale med mennesker, der har gennemgået noget af det samme som dig. Du har også mulighed for at deltage i aktiviteter arrangeret af Sahvas rehabiliteringsafdeling.
- Fremtidige proteser
- Din amputationsstump vil ofte ændre sig med tiden og dine protesekomponenter udsættes naturligt for slitage. Det betyder, at du sandsynligvis skal have en ny protese i fremtiden. Derfor siger vi heller ikke farvel, men på gensyn.
Tilpasning, reparation eller fornyelse
Det er ikke unormalt, at kroppen forandrer sig over tid; vi bliver ældre, taber os eller tager på. Din amputationsstump vil sandsynligvis også ændre sig over tid. Alt sammen har det betydning for dit liv med protese, og den måde protesen er tilpasset din krop på. Derfor er det vigtigt, at du så vidt muligt holder en konstant vægt.
Muligvis vil du også opleve slitage på din protese, eller den kan blive beskadiget over tid. Derfor opfordrer vi dig til at tage kontakt til Sahva, hvis du oplever ændringer, så vi kan vejlede dig omkring det videre forløb, hvis din protese skal tilpasses eller fornyes.
Hvis du har spørgsmål, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.
Det er vigtigt for os, at du er glad for - og bruger din protese.