Forskningen taler for tidlig mobilisering
Det kan være altafgørende for den benamputerede borger at komme op at stå tidligt efter operationen for ikke at miste de basale funktioner. Jo før des bedre viser forskningen.
Ulla Riis Madsen er postdoc og forsker i effekten af tidlig mobilisering af benamputerede borgere. Hun forklarer vigtigheden af en midlertidig træningsprotese på følgende måde:
”De fleste patienter, som får amputeret et ben, lider af åreforkalkning, har ofte flere kroniske sygdomme og tilhører den ældre del af befolkningen. Det er alt sammen noget, som øger deres risiko for at få komplikationer i forbindelse med operation og immobilisering på hospitalet, herunder risiko for at miste basale funktioner som gang-funktion og evnen til selvstændig forflytning. Men vi ved også, at tidlig mobilisering efter en operation markant kan nedsætte disse risici. Tidlig mobilisering, evt. på en midlertidig protese, er muligt selv blandt de ældste og svageste patienter, som har fået amputeret et ben, hvis det tværfaglige team arbejder sammen og har fælles mål for patienten. Det lyder måske lettere end det er i virkeligheden, men kan vi tillade os at lade være med at forsøge?” Sygeplejerske, ph.d. og postdoc Ulla Riis Madsen, Ortopædkirurgisk Afdeling, Holbæk Sygehus.
Fordele ved brug af Thomassplint for dig, der er benamputeret
- Tidlig mobilisering
- Mulighed for at stå på to ben
- Opretholdelse af gangfunktion
- Aflastning af det blivende ben
- Nedsat risiko for komplikationer pga. inaktivitet
- Øget chance for selvstændighed
- Mulighed for at ”føle dig som helt menneske igen”
Fordele for sundhedsfagligt personale
Som professionel sparringspartner inden for rehabilitering er vi i Sahva interesserede i at skabe innovative helhedsløsninger, der kan hjælpe ikke bare borgere, men også sundhedsfagligt personale.
Sahva tilbyder derfor at udlåne en Thomassplint gratis til amputerede borgere lige efter amputationen. Thomassplinten benyttes som midlertidigt mobiliseringsredskab, og kan benyttes til lårbens-, knæ- og underbensamputerede allerede fra 5. dagen efter amputation, indtil de får deres egen individuelle protese.
Det sundhedsfaglige personale tager mål og kontakter Sahva, som leverer Thomassplinten. Brug af Thomassplinten bidrager med vigtig information til den samlede vurdering af om en protese er det rette valg for denne borger.
Thomassplinten sikrer:
- Øget mobiliseringsmulighed
- Øget sikkerhed i høje forflytninger
- Understøttelse af selvstændighed i basismobilitet
- Træning med lige vægtbæring hos fysioterapeuten
Thomassplinten er CE-mærket og godkendt til en max personvægt på 125 kg. Den anvendes altid uden på liner og bukser, og må aldrig bruges direkte på huden.
Sahvas bandagister
Vores bandagister er alle autoriserede. De er dagligt i kontakt med amputerede borgere via vores klinikker, på hospitalerne, på hjemmebesøg og på rehabiliteringscentre. Vi møder dig der, hvor du er, og det er vigtigt for os, at vi finder frem til den bedst mulige løsning for dig.
