Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Pronation indlæg

Pronation indlæg er designet til at korrigere og støtte dine fødder, hvis du har indad- eller udadgående fødder. Indlæggene kan forbedre din holdning ved at afhjælpe overpronation eller underpronation og herved lindres dine smerter. Ved at tilpasse din fods bevægelser, kan pronation indlæg reducere belastningen af dine led og muskler, hvilket kan være særligt gavnligt under fx aktiviteter som løb og gang.

Med et indlæg til pronationssmerter får du:

  • korrigering af overdreven pronation.
  • lindring af smerter og ubehag i knæ, hofte eller ryg.
  • forbedret holdning og gangmønster.

Hvad er pronation?

Ved pronation findes der to former; overpronation og underpronation. Pronation refererer til den naturlige bevægelse af foden under gang eller løb, hvor foden enten ruller indad (overpronation) eller udad (underpronation), for at absorbere stødet når foden rammer jorden.
Overpronation opstår, når foden ruller for langt indad. En overpronation vil typisk kunne ses på undersiden af din skosål, her vil du kunne se at indersiden af skolsålen slides mere. En underpronation er en utilstrækkelig indadgående bevægelse, hvilket fx kan skyldes en høj svang. Omvendt vil du ved underpronation se at ydersiden af skosålen slides mere.

Det er vigtigt, at du ved pronation er en ganske almindelig og en nødvendig del for foden i forhold til stødabsorbering. Kraftig pronation kan føre til smerter, som kan opstå flere steder på kroppen. Bla. i knæ, hofte og ryg.

Hvad er forskellen på under- eller overpronation? - Sahva

Hvordan opstår pronation?

Pronation kan opstå af flere årsager, herunder biomekaniske faktorer, svage muskler og forkerte fodtøj. Flade sko uden støtte kan forværre dine pronationsproblemer. Tilpasning af sko med indlæg kan bidrage til at korrigere pronationsafvigelser og mindske dine smerter.
Ved overpronation ses det ofte, at det skyldes en lav svang. Den lave svang er det man kalder platfod, her er svangbuen væk, så hele fodfladen lander på jorden.
Falder foden udad, så er der tale om underpronation. Ved underpronation ser vi det modsatte af overpronation, her er svangen meget høj. Dette gør at stødabsorberingen primært sker på ydersiden af foden

Vælg det perfekte pronation indlæg til din situation

Når du vælger et pronation indlæg, er det vigtigt, at overveje dine individuelle behov og aktivitetsniveau. Der findes forskellige typer af pronation indlæg som kan tilpasses almindelige sko.

  • Individuelle ortopædiske indlæg: har du overdreven pronation, som giver dig daglige smerter og problematikker? Så er det vigtigt, at få fødderne i den rigtige stilling der kan aflaste og korrigere dine fødderne. Det vil et individuelt ortopædisk indlæg kunne hjælpe med.
  • Standard indlæg: har du en mindre pronation eller minimale smerter? Så kan et standard indlæg være en hurtig løsning, som kan være med til at aflaste fødderne her og nu.

Standard indlæg eller pronation indlæg?

For personer med almindelige fodproblemer kan et standard indlæg være tilstrækkelige. Lider du derimod af pronationsrelaterede smerter eller skader, kan specialiserede pronations indlæg være mere effektive. Vores standard fodindlæg kan være et godt valg for generel støtte, men hvis du har specifikke pronationsproblemer, anbefaler vi vores individuelle pronation indlæg for optimal korrektion og komfort.
Når du booker tid til en måltagning af individuelle indlæg, får du en gratis og gennemgående fodanalyse. Vores indlægsspecialist vil vurdere, hvad lige netop dine fødder har behov for, af ekstra støtte og aflastning. En konsultation tager ca. 30 min.

Book tid til en gratis fodanalyse

Få 50% på par nr. 2

Du får par nummer to til halv pris. Det gælder uanset, om du selv betaler det første par indlæg, eller hvis de er købt på bevilling. Dette gælder kun køb på samme ordre.

Over 150 års erfaring

Med over 150 års erfaring i kroppens bevægelighed, hjælper vi dig til et liv i bevægelse med hjælpemidler af højeste kvalitet og til dit behov.

Professionel rådgivning

Vi er uddannede indlægsspecialister, så når du besøger en af vores mere end 30 klinikker i Danmark, modtager du proffesionel rådgivning, så du kan få et liv uden problemer og smerter.

Sådan bruger og vedligeholder du dit pronation indlæg

For at få mest muligt ud af dit pronation indlæg, skal du sørge for, at bruge det regelmæssigt i dine sko. Det er vigtigt, at du starter roligt ud med at anvende indlægget, da foden skal have lov at vænne sig til ændringerne.

Vi anbefaler, at du starter op på følgende måde:

  • Dag 1: 1 time om formiddagen og 1 time om eftermiddagen
  • Dag 2: 2 timer om formiddagen og 2 timer om eftermiddagen
  • Dag 3: 3 timer om formiddagen og 3 timer om eftermiddagen
  • Dag 4: 4 timer om formiddagen og 4 timer om eftermiddagen

Fortsæt indtil du bruger dine indlæg fuld tid.

Læs mere om ibrugtagning af indlæg her

Kan man få tilskud til indlæg mod pronation?

Gennem din læge og kommune kan du modtage en bevilling på individuelle indlæg. Hvis kommunen ikke mener du opfylder betingelserne for at modtage indlæg på bevilling, har du altid mulighed for at købe dem direkte hos Sahva. Er du medlem af Sygeforsikringen danmark, kan du få en tilskudssats på op til 200 kr. pr. indlæg (400 kr. pr. par).
Et individuelt indlæg som er skabt kun til din fod, fås i flere varianter priserne ligger fra 1.950 kr. inkl. mulighed for tilretning.

Læs mere om tilskud til individuelle fodindlæg hos Sygeforsikring Danmark her