Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Achillessenen

Illustration af achillessenen - Sahva

Achillessenen er den største og stærkeste sene i kroppen. På trods heraf er det ofte ved denne sene, der opstår sene-betændelse (inflammation) eller delvis eller total bristning af achillessenen. Achillessenen forbinder underbenet med hælbenet. Achillessenen og lægmusklerne bruges ved tåstand, fodafsæt, gang, løb og hop. Belastningen på achillessenen kan ved afsæt under løb være op til ti gange kropsvægten. Både motionister og elitesportsfolk kan få achillessenebetænd-else eller bristning.

Achillesenesmerter

Smerten mærkes specielt langs senen og ved senetilhæftningen på hælbenet. Du vil ofte opleve stivhed og smerter ved igangsætning efter aktivitet. Over tid bliver smerten gradvis forværret fra let til stærk smerte, specielt hvis du fortsætter med at belaste lægmusklen og achillessenen.

Achillessenebetændelse og -skader forekommer oftest hos folk, der dyrker sport, hvis de øger deres træningsintensitet og -mængde for hurtigt. Dette giver ikke senen den nødvendige tid til at vænne sig til den øgede belastning. Sportsgrene, som kræver mange hop samt kraftig acceleration og hurtige opbremsninger, kan også forårsage achillessenebetænd-else, da senen også her udsættes for kraftige belastninger. Træning på uhensigtsmæssigt underlag, løb op ad bakke samt brug af uhensigtsmæssige sko vil også kunne medvirke til achillessenebetændelse. Lidelsen kan forårsages af gradvis overbelastning, men også ved en enkelte bevægelse, som giver kraftig belastning på senen.

Vidste du...
Achillessenen har relativ sparsom blodforsyning i området fra 2-6 cm over hælbenet. Dette i kombination med den meget høje belastning af senen gør den sårbar, idet den sparsomme blodforsyning svækker senens evne til hurtig restitution af småskader.

Årsag

Når foden står hyperproneret (vælter indad) bevirker det, at fodbuen flades ud. Dette medfører, at achillessenen strækkes mere end normalt, og dermed bliver mere stram. Dette ekstra stræk resulterer i øget belastning på achillessenen og hælbenet.

Højhælede sko

Hvis du går meget i højhælede sko, vil achillessenen vænne sig til dette og blive gradvist mere spændt og forkortet, fordi du i højhælede sko ikke har mulighed for at strække lægmusklen/senen ud i fuld længde. Når du herefter skifter til sko med en normal/flad bund, vil senen blive strakt ud til normal længde, hvilket kan medføre, at den bliver overbelastet, og smerter opstår.

Fod-deformiteter

Du kan have en medfødt fejlstilling af foden, som stresser achillessenen og medfører overbelastning af senen og dermed inflammation. Både hulfod og stiv platfod kan give achillesseneproblemer.

Dynamiske forhold, muskelstyrke, løbestil

Achillesseneproblemer ses ofte hos personer med korte, stramme achillessener, der medfører, at foden ikke kan bøjes tilstrækkeligt opad. Ligeledes vil løbere, der lander på forfoden til forskel fra på hælen, være mere udsatte. Løb på asfalt og i hårde sko vil give kraftigere vibrationer og belastning i achillessenen, når foden rammer underlaget.

Dette kan du selv gøre

Har du achillesseneproblemer skal du straks stoppe med den aktivitet, der har udløst problemet – så er chancen for hurtigt at komme over tilstanden størst. Statistisk set er det meget vanskeligt at komme af med lidelsen, hvis den har stået på i mere end seks måneder. Dette kan du gøre:

  • Udstrækning og træning af lægmuskel og achillessene øger smidigheden og nedsætter belastning
  • Undgå at stå op for længe. Sid ned, gerne med benene op, brug evt. afkøling med is
  • Undgå at løbe/dyrke sport på hårdt/ujævnt underlag og undgå løb op ad bakke

Dette kan Sahva hjælpe med

Indlæg, der kan sikre din fod den rette balance sammen med en stabil og stødabsorberende sko, der passer til din fod. Herved opnår du oftest, at smerten aftager og med tiden forsvinder. Dine fødder kan nu arbejde balanceret og være det fundament, der sikrer en optimal kropsholdning.

Bestil tid hos en behandler
Bestil tid hos en af vores behandlere

Bestil tid hos en af vores behandlere

Ring til vores kundeservice på 7011 0711 Bestil tid