Aeris Performance LP protesefod
fra Fillauer
En dynamisk fod med splittå for opnåelse af god multiaksial ydelse. Foden har en relativ lav byggehøjde.
- Energilagrende fødder er en fælles betegnelse for alle fødder, som oplagrer energi i fodens kompositmateriale ved gang. Teknologien blev introduceret inden for sportsproteser i midten af 80'erne, men anvendes i dag til de fleste benproteser, da det giver en mere energieffektiv gang. De skyldes, at kompositprofilerne i foden deformeres under belastning og dermed oplagrer energi, som senere frigives, når belastningen reduceres.
Til de energilagrende protesefødder anvendes der en lang række forskellige kompositmaterialer, men den mest anvendte er kulfiber, fordi dette materiale har en lav vægt og en stor energireturnering.
Alt efter udformning af foden og type af kulfibre kan foden have forskellige karakteristika i forhold til højde på fod, energireturnering, stødabsorbering, stivhed ved vrid og maksimal belastning, så den passer den enkelte bruger. - Split-tå tillader foden at kunne bevæge/vride sig i sideled grundet en delt fodplade. Funktionen kan sammenlignes med dyrs klove, hvilket sikrer en stor kontaktflade med underlaget selv når det er ujævnt. Funktionen er anvendelig ved gang på langs af skrånende underlag eller ved gang i ujævnt terræn. Samtidig vil det have en positiv effekt for brugere, der udsætter deres protese for roterende/vridende bevægelser. For amputerede med meget dårlig balance kan det dog være en ulempe, da foden bliver mere livlig at stå på. Nogle fødder har desuden også delt hælfjeder, hvilket gør den endnu bedre til at tilpasse sig underlaget.
- Byggehøjde er relevant i forhold til, hvor meget plads, der er fra bunden af protesehylstret og ned til gulvniveau.