Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Undgå at falde i hjemmet

Hjemmet skal være en tryg base, også når du er blevet amputeret. At blive protesebruger kræver tilvænning, og ligeledes kan dit hjem – hvor du førhen følte dig sikker – pludselig være et udfordrende miljø, der kræver tilpasning og ekstra opmærksomhed.

Vi har samlet en række råd og forholdsregler, så du kan føle dig sikker i dit hjem.

Eliminér farer i hjemmet

Når du kigger rundt i din stue, dit køkken, badeværelse eller andre rum, er der givetvis mange små tiltag, der vil kunne gøre din hverdag som protesebruger lettere og mere tryg.

Du skal kigge på dit hjem ud fra hvor du normalt færdes, og om der ting i det område, der kan komme i vejen og udgøre en faldrisiko. Det vil ofte dreje sig om mindre møbler, løse genstande og eks. planter der fylder ind i gang området.  Når du får ryddet et område til passage, vil du også lettere kunne færdes i dit hjem. Hvis du har behov for hvil, kan det være en god idé at stille stabile siddemuligheder strategiske steder. Her er en liste med gode råd:

  • Fjern kasser, elektriske kabler og telefonledninger fra områder, hvor du skal kunne komme frem eller igennem
  • Flyt små borde, magasinholdere og planter væk fra områder, du ofte går igennem
  • Fastgør løse tæpper med dobbeltsidet tape, klæbemidler eller skridsikkert underlag – eller fjern helt løse tæpper fra dit hjem
  • Reparér løse gulvbrædder og andre ustabile underlag
  • Opbevar tøj, tallerkener, mad og andre fornødenheder på en praktisk måde og let tilgængeligt
  • Rengør og fjern spildt væske, fedt eller mad med det samme
  • Brug skridsikre måtter i dit badekar eller i din bruseniche. Du kan også bruge en toiletstol eventuelt med armlæn
  • Overvej om og hvordan du på en sikker måde kan komme på toilettet om natten

Du skal sikre dit hjem, så det egner sig til dig som er protesebruger - Sahva

Spar ikke på lyset – du skal kunne se

God belysning i hele hjemmet er vigtigt for at undgå at snuble over genstande, der er svære at se. Det virker måske åbenlyst, men her er, hvad du kan gøre:

  • Placér natlys i dit soveværelse, badeværelse og gange
  • Hold dine lyskontakter frit tilgængelige, og overvej at skifte traditionelle kontakter ud med selvlysende kontakter, så du kan se dem i mørke. Alternativt overvej om du kan styre lyssætningen via fjernbetjening 
  • Tænd lyset, før du går op eller ned ad trappe og trin

God belysning kan mindske fald i hjemmet - Sahva

Tag ikke chancer, men brug hjælpemidler

Det er ikke en skam at have brug for hjælp, derfor:

  • Brug eller installér gelænder på begge sider af trappen
  • Anbring skridsikre slidbaner på trappetrin
  • Benyt et højt toiletsæde eller et toilet med armlæn
  • Montér støttehåndtag i brusenichen
  • Overvej om du har behov for støtte andre steder i dit hjem, eksempelvis i form af støttehåndtag
  • Overvej hvordan du færdes i dit køkken, måske har du behov for hjælp til dit køkkenarbejde, eksempelvis i form af at kunne sidde ned
  • Overvej hvordan du kommer ind og ud af dit hjem. Måske har du behov for hjælp til dette eksempelvis rampe eller gelænder

Ved tvivlsspørgsmål kan du tale Vi anbefaler desuden, at du taler med din fysioterapeut/ergoterapeut eller tage tager kontakt til din kommune for at få en vurdering af, hvad dit behov er.

Hold dig i gang

Det er vigtigt at bruge sin krop, også når man er blevet amputeret. Jo mere du bevæger dig, jo sikrere vil du føle dig og jo bedre bliver din balance, din fleksibilitet og koordineringsevne. Alt sammen er det med til at forebygge, at du falder.

Inden du starter på nye aktiviteter anbefaler vi, at du kontakter din læge eller fysioterapeut/ergoterapeut for at afklare om den valgte aktivitet er god for dig.

Om du vælger at gå til en aktivitet fælles med andre eller selv at bevæge dig, er ikke så vigtigt. Det er til gengæld vigtigt, at du har lyst til at udføre den pågældende aktivitet ellers er der risiko for, at du fravælger den på sigt. Du kan eksempelsvis gå ture, cykle, træne i vand, dyrke yoga, styrketræne, spille golf eller andet du finder glæde ved. Det er også fint at gå flere ture rundt i hjemmet, rejse og sætte sig fra en stol gentagne gange eller gå ud til postkassen flere gange dagligt.

Hvis disse aktiviteter virker uoverskuelige for dig, kan du snakke med din fysioterapeut, som kan hjælpe dig med at lægge et personligt program med aktiviteter, der er relevante for dig. Vi håber, at du vil tage disse råd og forholdsregler til dig, da det er vigtige skridt til, at du kan genvinde din uafhængighed og føle dig tryg med din protese.

Som benamputeret er det vigtigt at få gået en masse - Sahva

Er du i tvivl?

Er du i tvivl om du har foretaget de fornødne justeringer i dit hjem, så som fjernelse af dørtrin, opsætning af gelændere, håndtag og lignende, så tag kontakt til visitatoren i din kommune eller din terapeut, for at få vurderet hvordan dit hjem indrettes bedst muligt.

Hvis du oplever, at du ikke er så fysisk aktiv mere og det påvirker din evne til at bevæge dig sikkert og trygt, kan det være en god idé at kontakte din læge, fysioterapeut/ergoterapeut eller visitator i kommunen og spørge om dine muligheder for træning.

Føler du dig usikker eller utryg i forhold til din protese og er bange for at falde eller er du allerede faldet grundet protesen, er det vigtigt at du tager fat i din bandagist. Måske har din vægt ændret sig eller din benstump har ændret form, så protesen ikke passer optimalt mere. Måske har din protese behov for justering, eller der er andet, der kan optimeres i samarbejdet mellem dig og din protese. Kontakt din bandagist, hvis du er i tvivl om der er noget ved protesen, der kan optimeres.

Bestil tid hos en behandler
Bestil tid hos en af vores behandlere

Bestil tid hos en af vores behandlere

Ring til vores kundeservice 7011 0711 Læs mere