Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Træning af balancen ved at stimulere ledstillingssansen (Middel)

Alle, såvel protesebrugere som ikke amputerede kan have gavn af disse øvelser. Kroppens generelle ledstillingssans vil blive stimuleret, hvilket kommer hele kroppen til gode.

Proprioception

I alle vores led sidder såkaldte mechanoreceptorer. Det er nerveender, der registrerer tryk og vibration. Disse input bruger hjernen til at danne sig et indtryk af leddets aktuelle stilling. Man kan altså kalde det kroppens ledstillingssans. Eller med et fagudtryk; proprioception.

For at få et indtryk af, hvordan ledstillingssansen fungerer, kan du prøve at lukke øjnene og henholdsvis bøje og strække albuen. Eller knæet. Mærk efter hvordan du kan afgøre, hvilken stilling leddet er i. Det er en vigtigt at træne ledstillingssansen.

Bodymap

Jo mere man udforsker ledstillinger (og især yderstillinger), jo tydeligere bliver hjernens bodymap (hjernens indre bodymap er evnen til at mærke, hvilken stilling leddene og dermed kroppen har).

Bringer man aldrig sin krop og sine led ud i uvante yderstillinger, bliver kortet utydeligt, da hjernen aldrig oplever de pågældende stillinger. Et utydeligt kort, hvor leddene ikke kommer ud i yderstillinger, vil øge risikoen for, at hjernen fortolker en uvant ledstilling som utryg eller en trussel. Dette sker, da den simpelthen ikke har erfaring med denne stilling.

Billedet nedenfor illustrerer et tydeligt kort og et utydeligt kort. Forestil dig det tydelige kort, som et udtryk for en krop, der jævnligt bevæges ud i mange yderstillinger og er udsat for mange forskellige belastninger. Det utydelige kort vil så samtidig være et udtryk for en krop, der langt henad vejen er ”uudforsket”. Eller inaktiv om man vil.

bodymap

Balanceevnen

Vores samlede balanceevne er sammensat af bl.a. det vestibulære apparat, synet og samarbejdet mellem ledstillingssansen og koordinationen. En god koordination er afgørende for at have en god balanceevne.

Træn ledsstillingssansen og få færre smerter

Det giver god mening at sørge for, at ens krop har så tydeligt et bodymap som muligt. Kroppen fungerer simpelthen mere optimalt, mere smertefrit og med bedre bevægelighed.
Som alle andre ting i kroppen bliver leddene gode til det, de øver sig på. Boldspillerens knæ og ankler bliver gode til at håndtere hurtige retningsskift, og den højaktive protesebrugers led og koordination bliver gode til at placere fødderne præcis, hvor det er tiltænkt ved fx trappegang. Den inaktives led ”øver” sig derimod i altid at være passive og ikke blive bevæget eller belastet; de er altså dårligt rustede til at håndtere nye stillinger. Inaktivitet øger derfor risikoen for smerter og/eller.

Du kan både læse en beskrivelserne af øvelserne og se dem udført i videoen ovenfor.

Øvelse 1
Hoftecirkler. For begge ben. Stående med protese.

Stå ved noget, du kan holde ved – fx et køkkenbord. Stå på det ene ben, eventuelt på en lille forhøjning (tyk bog el. lign), og lav store cirkler med det andet ben. Både fremad, bagud og ud til siden. Udføres med begge ben. Prøv at variere således, at foden (på det cirklende ben) peger henholdsvis fremad, ud til siden og også indad.
Hvis du vil lave øvelsen uden protese på, kan du ligge ned på siden og lave cirkler med det øverste ben.
Hvis du vil lave øvelsen uden protese på, kan du ligge ned på siden og lave cirkler med det øverste ben.

Øvelse 2
Tegn en cirkel med dit bækken.

Start med at trække din ene hoftekam op. Træk så dit haleben ind under kroppen, træk den anden hoftekam op og strit til sidst med bagdelen (uden at svaje i ryggen). Det var én cirkel. Du kan variere øvelsen ved at lave større eller mindre bevægelser, skifte retning og evt. prøve med lukkede øjne.
Du kan variere øvelsen ved at lave større eller mindre bevægelser, skifte retning og evt. prøve med lukkede øjne.

Øvelse 3
Hoftecirkler men med vægtbæring denne gang.

Denne gang er det standbenet, der arbejder. Stå stadig på ét ben, men denne gang er overkroppen den bevægelige del i modsætning til øvelse 1. Stå stabilt og hold gerne ved fx køkkenbordet med begge hænder. Bevæg så overkroppen rundt i en cirkel ovenpå benet, der stort set står stille.
Bevæg så overkroppen rundt i en cirkel ovenpå benet, der stort set står stille.

Øvelse 4
Berøring.
Især af stumpen.
Uden at have protesen eller lineren på, rører du ved hele stumpen, både let og fast. For variationens skyld kan du fx tage et par vanter på, så huden på den måde bliver eksponeret for så meget forskelligt input som muligt. Prøv desuden at gøre det med lukkede øjne. Evt. kan du anvende en såkaldt massagebold (du ved, den lille orange med pigge) til at øve din stumps opfattelse af forskellige slags berøring.


God fornøjelse. Jeg vil anbefale, at du laver ovenstående øvelser som en del af dine faste ugentlige øvelser. Gerne dagligt, men i hvert fald flere gange ugentlig.

God fornøjelse!

Sahvas Rehabiliteringsafdeling

  • Sværhedsgrad: Middel
  • Egnet for: Egnet for alle
  • Formål: Styrkelse af balance og bedre kropskontrol