Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Ingen grund til at være bange for teknologi -portræt af Magdalena


Magdalena er født uden det nederste af sin venstre arm. Som 5-årig fik hun en æstetisk armprotese, som hun ikke brød sig om at have på og derfor ikke gik med. ”Jeg har aldrig været interesseret i en protese, som ikke har nogen praktisk funktion. Derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at en myoelektrisk arm- og håndprotese var det rette hjælpemiddel for mig, da jeg læste om den i et fagblad,” fortæller Magdalena.

 

Kvinde med bionisk hånd - Sahva

Musklerne styrer protesen

I dag har Magdalena haft sin myoelektriske arm- og håndprotese i to år. ”Da jeg fik udleveret protesen, skulle jeg lære at bruge den gennem et forløb på et rehabiliteringscenter, hvor jeg skulle øve mig i at lave mad, stryge tøj og andre praktiske hverdagsaktiviteter. Det tog mig nogle uger at lære protesen at kende, og det handlede rigtig meget om at træne mine muskler i min armstump, da det er dem, jeg styrer protesen med,” forklarer Magdalena.

I dag er hun blandt andet i stand til at holde om genstande som kopper og flasker, gribe om greb til skabe og skuffer samt helt finmotorisk at kunne pakke et tebrev ud med sin protese.

Nye funktioner på den ’rigtige’ måde

Nu kan jeg lave alting på den ’rigtige’ måde”, griner Magdalena. ”Før brugte jeg min højre arm til stort set alt, hvad jeg foretog mig, og det gav mig ondt i ryggen. Rygsmerterne gik væk, da jeg fik min nuværende protese, fordi jeg fik bedre bevægelser og mere balance i kroppen.

Kvinde med bionisk hånd hælder mælk i en kop - Sahva

Kvinde med bionisk hånd holder en mælkekarton - Sahva

En kæmpe forskel

Magdalena er ikke i tvivl om, hvad den myoeletriske hånd- og armprotese har betydet for hende. ”Den har gjort en kæmpe forskel. Jeg ville ønske, at jeg havde vidst, at der var den mulighed noget før. Jeg kan flere ting nu, men det bedste er, at jeg ikke længere har rygsmerter, som da jeg brugte min krop uhensigtsmæssigt,” siger Magdalena.
Hun afslutter med at give sit råd til andre i en lignende situation. ”Du skal ikke være bange for at få et hjælpemiddel. Der er så mange muligheder. Du kan ikke få en ny hånd eller arm, men
du kan få et hjælpemiddel, der kan dække nogle af dine behov, og det er en optimering på alle måder.

Til sidst understreger hun: ”Og der er ingen grund til at være bange for teknologi – det er utroligt, hvor godt det fungerer i dag!”.