Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Komplikationer der kan opstå ved brug af armprotese

 

I forbindelse med en amputation kan du opleve at din krop gennemgår både fysiske og psykiske forandringer

Komplikationer og psykiske reaktioner ved brug af armprotese - Sahva

Fantomoplevelser og -smerter

Efter din amputation kan du opleve, at den amputerede hånd eller arm stadig føles som en del af din krop. Fornemmelsen aftager med tiden, men nogle oplever stadig fornemmelsen af den manglende legemsdel flere uger efter amputationen. Det kaldes fantomoplevelser.

Oplever du smerter i den forbindelse, er der tale om fantomsmerter. Fantomsmerter kan opleves på mange måder: brændende, stikkende, kløende eller lignende. Der findes forskellige behandlingsmuligheder for fantomsmerter. Kontakt din læge, hvis du oplever fantomsmerter.


Overbelastningsskader

Der er stor risiko for overbelastningsskader i ryg og skuldre, når du mangler en arm eller hånd, eftersom den tilbageværende hånd og arm ofte bruges i skæve arbejdsstillinger, som slider uhensigtsmæssigt på kroppen. Mange kompenserer for en manglende hånd eller arm uden at tænke videre over det. Problemer med øget slid af kroppen ses oftest, når du er over 50 år.

Det er vigtigt, at bruge din krop hensigtsmæssigt både med og uden protese. En protese er med til at give bedre balance og symmetri i kroppen. Ergoterapi er med til at lære korrekte arbejdsstillinger både med og uden protesen.

 

Stumpen forandrer sig

Din armstump forandrer sig – særligt i starten. Musklerne og vævet ændrer sig og svinder ofte ind. Når stumpen ændrer sig, kan der være behov for tilpasning af protesen igen. Sørg for at kontakte din bandagist, hvis der opstår komplikationer med stumpen, hvis protesen ikke passer, eller hvis der er andet, der gør det svært at have protesen på.


Psykiske reaktioner

En amputation kan påvirke dit kropsbillede og selvværd negativt. Tabet af en hånd eller arm kan være mere traumatisk end tabet af et ben som følge af håndens multifunktion og håndens rolle i vores sociale adfærd som ved gestikulering, og når vi hilser på hinanden.

Et negativt syn på egen krop efter en amputation er forbundet med øget risiko for depression, nedsat livsglæde og nedsat livskvalitet. En protese kan være med til at styrke dit selvværd. Om løsningen er en funktionel protese, som giver dig grebsevnen tilbage eller en æstetisk protese, som giver en naturlig fremtoning, er meget individuelt.

Det er derfor vigtigt, at man sammen med proteseteamet finder den rigtige proteseløsning.