Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Knyst ved storetåen / hallux valgus

Knyst ved storetåen (hallux valgus)

Hallux valgus er fagudtrykket for en skæv storetå og knystdannelse ved storetåens grundled. Ofte hæver knysten og bliver øm på grund af tryk fra fodtøjet. Lidelsen er meget hyppig, idet op mod halvdelen af voksne kvinder har hallux valgus i større eller mindre grad. Ni ud af ti med hallux valgus er kvinder.

Smerter og rødme

Det første symptom på knyster, er ofte smerter og rødme på siden af storetåens grundled, efter anvendelse af uhensigtsmæssigt fodtøj. Der kan forekomme vabler, sår på knysten eller hævelse og hård hud. En dybereliggende væskefyldt hævelse på knysten, kan skyldes slimsækbetændelse grundet fodtøjets tryk på knoglen. Lidelsen ledsages ofte af generelle forfodssmerter, samt rotation af storetå. (Se overstående illustration)

Storetåens skævstilling bringer anden tå under pres. Eventuelt kan storetåen skride ind under eller hen over anden tå, og medføre fejlstilling af anden tåen, der ofte bliver skæv. I en normal fod overføres op mod 70% af kroppens vægt over på storetåen ved almindelig gang. Når storetåen bliver skæv, overfører den en langt mindre del af vægten, og gangen bliver mere ustabil. Vægten overføres i stedet til resten af forfoden.

Book tid til en gratis fodanalyse

Årsag til knyster

Knyster tilskrives ofte anvendelse af for små, spidse sko og især høje hæle, som presser foden frem i den spidse sko. Men det er langt fra den eneste årsag, der er nemlig et tydeligt arveligt moment i lidelsen. Hos nogle kvinder udvikles eller forværres tilstanden i forbindelse med graviditet, hvor fødderne bliver lidt bredere. Men i ni ud af ti tilfælde hænger det sammen med, at dine fødder hyperpronerer (vælter indad).

Knyst hos børn og unge
Det er ikke helt ualmindeligt at se udvikling af hallux valgus og knyst hos 10-15-årige – især piger. Her er valget af fladt, stabilt og forfodsrummeligt fodtøj særligt vigtigt sammen med et par individuelt fremstillede indlæg, der skal holde foden korrigeret og på plads under vækstfasen.

 

Hvad kan du selv gøre for at undgå knyster?

  • Forebyggelse er altid bedre end behandling. Sørg for, at dine sko er tilstrækkelig store. Også voksne menneskers fødder bliver større med tiden – både i bredden, højden og længden. Undgå korte, spidse eller snævre sko. Hælen bør ikke være højere end 4-5 cm. Hvis du allerede har knyst eller forfodssmerter, kan hælen med fordel være lavere.
  • Træn for eksempel dine fødder på et vippebræt eller med disse  5 nemme fodøvelser.

Knyster og indlæg

Ved at bruge et indlæg sikre du din fod får den rette balance og sammen med en stabil og stødabsorberende sko, vil du mindske trykket på dine knyster. Herved oplever du, at smerten aftager og/eller med tiden forsvinder. Dine fødder kan nu arbejde balanceret og være det fundament, der sikrer en optimal kropsholdning.

Øvelse på balancebræt

Øvelsen hjælper dig til at styrke balancen, benmuskler og ankelmuskler samtidig med fodens og tæernes muskler styrkes. Placér dig stående på balancebrættet med let bøjede knæ og begge fødder parallelle. Støt dig evt. til noget, når du stiller dig på brættet og balancerer. Gentages to gange á 30 sek. med en lille pause i mellem. Prøv at udføre øvelsen uden at holde fast i noget.

Bestil tid hos en behandler

Illustration af øvelse på balancebræt - Sahva

Bestil tid hos en af vores behandlere

Bestil tid hos en af vores behandlere

Eller ring til vores kundeservice på 7011 0711 Bestil tid online