Oplever du senfølger efter kræft?
Flere og flere mennesker overlever kræft eller lever med sygdommen i mange år. Det er en rigtig god udvikling, men det betyder også, at mange tidligere patienter må leve med senfølger af kræftbehandlingen i mange år. Man taler om, at helt op til 50-60% oplever senfølger. Derfor er det også et område, der vil få både større fokus og forskningsindsats i fremtiden.
Senfølgerne kan være både af fysisk eller psykisk karakter, men de har det til fælles, at de kan være både langvarige og plagsomme. Det kan for eksempel være træthed, depression, ødemer/hævelser, muskel- og ledsmerter eller nervesmerter. Det kan således være vanskeligt for mange at vende tilbage til dagligdagen og arbejdslivet.
Senfølger af kræft kan vise sig et stykke tid efter en kræftbehandling eller flere år efter, at behandlingen er afsluttet. For mange er senfølgerne kroniske. Derfor er det et stort problem, at mange kræftpatienter med senfølger ikke løbende får lagt en individuel rehabiliteringsplan som hjælp til for eksempel at aflaste smerter, lymfødem, nedsat muskelstyrke etc. Det problematiserer Kræftens Bekæmpelse på deres hjemmeside. Læs mere om Kræftens bekæmpelse.
En undersøgelse viser, at mange kræftpatienter oplever, at sundhedsvæsenet har en manglende interesse for og viden om senfølger. Det er også noget, som bliver flittigt debatteret i Sahvas lukkede Facebookgruppe BrystRum. Har du brug for at dele dine erfaringer og viden om blandt andet senfølger af kræft? Meld dig ind i BrystRum her.
Oplever du senfølger efter din kræftbehandling – også flere år efter – skal du tale med din læge. Derudover har Kræftens Bekæmpelse rådgivere, som kan vejlede dig i, hvordan du får den bedste hjælp i forhold til dine senfølger.
Sahva kan også hjælpe dig, hvis du oplever senfølger som for eksempel lymfødem og smerter i brystet, ryggen, nakken, armen eller hånden.
Lymfødem i arme og hænder
Ved lymfødem er det vigtigt at anvende kompression til at fastholde resultatet af den behandling, du har fået på hospitalet til reducering af lymfødemet. Derfor er det vigtigt, at du bruger kompression hver dag.
For nogen kan det også være nødvendigt med kompression om natten. Tal med din lymfødemterapeut eller læge om natbandegering.
Den rette bh kan afhjælpe smerter
Hos Sahva kan vi desuden afhjælpe smerter i brystområdet med bløde bh'er, særligt fremstillet til brystopererede kvinder, som mindsker træk i det tilbageværende bryst samt det bryst, som er opereret. Samme bh kan afhjælpe smerter fra ryggen i tilfælde af, at der er rekonstrueret et bryst med væv fra ryggen og ved øvrige forskellige rekonstruktionsmetoder. Se vores udvalg af lingeri i webshoppen her.
Det kan være nødvendigt med en sove-bh, som har en støttende effekt. Den kan også virke smertelindrende, da den mindsker træk i brystområdet. Hos Sahva anbefaler vi Mirabelle kompressions-bh, der også kan bruges i hverdagen. Den har en let kompression og kan forebygge og lindre ødemer.
Det kan også være fordelagtigt med en soveprotese, som er designet specielt med henblik på vægtmæssig balance til forebyggelse af ryg- og skulderirritationer. Leisure form soveprotese fra Amoena kan let lægges i Mirabelle kompressions-bh'en som støtte til det andet bryst.
- Vidste du, at vi har specielle svømmeproteser designet til dig, der svømmer eller bader? Læs mere her.
Motion og brystkræft
Mange kvinder med brystkræft er usikre på, hvordan og hvor meget man må bruge sin arm og krop efter operation og behandling. Derfor lader mange hellere være med at dyrke motion.
Undersøgelser viser dog, at brystopererede, som dyrker motion inden for smertegrænsen – og så naturligt som muligt – oplever færre gener efter kræftbehandlingen. Det påpeger Dansk Brystkræft Organisation på deres hjemmeside.