Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Information om brystproteser

Kvinde der holder hænderne på sit bryst

I Danmark får cirka 4.500 kvinder hvert år konstateret brystkræft. Brystkræft er den mest almindelige kræftform blandt kvinder.

Efter en brystoperation melder der sig naturligt en lang række spørgsmål. Hvor får jeg en brystprotese? Vil den passe mig? Hvem betaler? Hvad med lingeri? Vil man kunne se, jeg er brystopereret?

Vi håber at denne side kan give dig nogle af svarene.

Fortæl hvordan du har det
En brystoperation sætter mange følelser i gang, og det er vigtigt, du er åben om dine tanker og følelser. Det vil gøre det lettere for både din familie og sygehusets personale at forstå og hjælpe dig bedst muligt.

Spørg Sahva
Når du kommer til Sahva, vil du møde en af vores kliniske konsulenter, der har specialiseret sig i brystproteser. Hun har mødt mange brystopererede kvinder før dig, og er klar til at høre på alle de spørgsmål, du måtte have.

Sten formation på en strand

Bevilling af brystproteser
Som brystopereret har du mulighed for at søge din kommune om bevilling til brystproteser.

Normalt har du mulighed for at søge om bevilling til én brystprotese efter din operation samt én til skiftebrug. Hvis du er dobbeltopereret, har du normalt mulighed for at søge om to proteser samt to ekstra til skiftebrug. Herefter kan du søge din kommune om bevilling til en ny brystprotese om året efter behov.

Antallet af proteser afhænger dog af din kommunes serviceniveau, hvorfor du skal kontakte din kommune for at høre mere om dine muligheder. Du kan også søge om brystvorter, specialproteser eller delproteser.

Du kan frit vælge din leverandør af brystproteser, uanset hvilken leverandør din kommune henviser til.

Nye proteser
Efter du har fået den første protese, kan du søge om en ny protese én gang om året eller ved behov. Du kan også søge om brystvorter, specialproteser eller delproteser.

Du skal selv søge kommunen om en ny bevilling. Sahva hjælper dig gerne med at udfylde papirerne, hvis du har brug for det. Bh´er og andet lingeri betales ikke af det offentlige.

Lyserøde båndBrystprotese

Frit valg af leverandør
Ifølge § 112 i Serviceloven kan du frit vælge din leverandør af protese, uanset hvem kommunen i øvrigt har en aftale med. Det vil sige, at du frit kan vælge en anden leverandør af dine brystproteser, end den der bliver henvist til på din bevilling.

Et skift af leverandør er som regel ikke forbundet med ekstra udgifter for dig.

Stort udvalg
Når du har fået din bevilling tilsendt fra kommunen, tager du den med til Sahva.

Vi har markedets største udvalg af brystproteser og hjælper dig i trygge og rolige omgivelser med at finde den protese og bh, som passer bedst til dig.

Tryghed og god tid
Som kunde hos Sahva bliver du altid mødt af dygtige konsulenter med både god tid, professionalisme og et højt serviceniveau.

Konsultationen foregår i enerum, og din konsulent hos Sahva vil altid være en kvinde.

Portræt

Portræt af Susanne Jørgensen

Susanne Jørgensen er 52 år og fra Kolding. I 2005 opdagede hun en lille knude i højre bryst, men det lod sig gøre at fjerne den, og hun blev erklæret rask. Fire år senere opdagede hun dog endnu en knude – og denne gang fik hun fjernet brystet.

”Den første knude var blot 7 mm stor, og jeg kan huske, jeg tænkte: Det her dør jeg i hvert fald ikke af. Men anden gang blev jeg bange. Kan man overleve kræft to gange?” fortæller hun.

Klar med paryk
Susanne Jørgensens operation gik fint, og sygehusets personale var gode til at informere om alt det, der skulle ske.

”De sagde også, jeg skulle have styr på det med en paryk allerede inden operationen, så jeg ikke skulle tænke på det, når først jeg skulle i gang med kemokuren bagefter.

Når jeg tænker tilbage, synes jeg faktisk at det at tabe håret, har været noget at det sværest at forholde mig til. Også overfor min mand. Jeg ved ikke helt hvorfor; måske en slags forfængelighed?!”

Efter den første kemobehandling gik hun med paryk 8-9 måneder, før håret igen var vokset ud.

Mange proteser
”Jeg synes ikke, der er så meget tabu omkring brystkræft. Man taler meget om opera-
tionsforløbet og sygdommen. Til gengæld taler man ikke så meget om proteser og tiden efter.

Jeg gjorde mig naturligvis mange tanker: Kommer det til at se naturligt ud? Hvad kan man få af proteser? Det ved man jo ikke rigtig noget om. Derfor blev jeg også meget overrasket, første gang jeg kom ned og så, hvor mange forskellige slags brystproteser, der findes. Det er jo en

verden, man ikke kender til og først skal til at sætte sig ind i”.

Bikini på stranden
Livet med brystprotese er ikke noget, Susanne Jørgensen føler sig hæmmet af i det daglige.

”Jeg går ikke længere så nedringet eller med v-hals, som jeg gjorde før, men ellers tænker jeg ikke så meget over det.

I sommer var det dog lidt en hurdle, jeg skulle over, da jeg skulle have bikini på i Spanien. Jeg havde fået min svigermor til at sy min protese ind i bh´en, men jeg kunne alligevel ikke lade være med at tænke på, om man kunne se det, når jeg for eksempel lå ned. Men det kunne man jo ikke,” smiler hun.

Træ med lyserøde blade

Valg af protese
En brystprotese har den funktion at skabe balance i kroppen. En delprotese anvendes, når der er foretaget en deloperation eller efter rekonstruktioner.

Der findes mange forskellige modeller af brystproteser; både hvad angår volumen, udseende og måden, den sidder fast på. Hvilken én, der er bedst for dig, afhænger af flere faktorer. Derfor er den individuelle vejledning meget vigtig.

Lymfødem
Op til halvdelen af de kvinder, der opereres for brystkræft, udvikler lymfødem i samme side og i armen.

Der findes særlige bh’er og armstrømper, som skal anvendes, for at afhjælpe dette.

Pleje af protesen
Alle brystproteser er fremstillet i silikone, og de skal plejes ligeså omhyggeligt som din egen krop. Der findes proteser til sport og svømning samt soveproteser.

Brystproteserne er lavet i stærke og bløde materialer og tåler både klor, saltvand og saunabesøg. Dog kan spidse genstande beskadige den folie, der ligger om protesen, så pas på med sakse, brocher, kattekløer, torne fra en rosenbusk mv.

Et par svømmer i en pool

Flere muligheder
Mange brystopererede svømmer for at få gang i muskulaturen igen, og der findes særlige brystproteser, der er beregnet netop til at svømme med.

Sahva har både badetøj, sportstøj og svømmeproteser, som du har mulighed for at supplere din hverdagsprotese med. Ekstra proteser, lingeri og badetøj ligger dog ud over bevillingen, og dette skal man derfor selv betale.

Mere end blot proteser
Sahva gør meget ud af at have et stort udvalg af proteser og lingeri i de bedste materialer. Men vi vil meget mere end dét.

Temaaftener og demodage
Sammen med både Kræftens Bekæmpelse og leverandører af brystproteser, afholder vi jævnligt arrangementer særligt rettet mod brystopererede. Det gør vi, for at du kan få indsigt i, hvad der rører sig indenfor produkter, materialer og funktioner, og for at du kan lære mere om livet som bryst-opereret.

Sahva webshop
Sahva har også en webshop, hvor du nemt kan købe et bredt udvalg af lingeri og badetøj. Se mere på sahva.dk/webshop.

Kvinde får hjælp til at rette på sin brystprotese

Tilmeld dig Sahvas Kundeklub for brystopererede
Tilmeld dig Sahvas Kundeklub for brystopererede og få 10% rabat på lingeri, badetøj og sportstøj samt egenbetaling i Sahvas klinikker og webshop. Du modtager også vores nyhedsbrev for brystopererede på email med blandt andet kampagner, gode tilbud, nyheder og interessante artikler. Du kan til enhver tid afmelde dig nyhedsbrevet. 

Nemt at finde os
Sahva har klinikker over hele landet, og vi har brystproteser de fleste steder. Kontakt os og få en tid et sted i nærheden af dig. Vi står klar til at hjælpe.

Bestil tid til konsultation