Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Fra nyamputeret til armprotesebruger

Dette er en guide til dig, der er ny protesebruger. Her beskrives de valg, muligheder og situationer, som du står overfor samt besvarer nogle af de spørgsmål, som opstår undervejs.

Vi er specialister i hjælpemidler. Sahva er Danmarks største udbyder af kropsbårne hjælpemidler. Vi er en landsdækkende sundhedsvirksomhed med fagligt dygtige specialister i kroppens bevægelighed og kan byde dig velkommen i over 30 klinikker fordelt over hele landet. Vi er aktive i samarbejdet mellem alle parter i behandlingssystemet for at kunne tilbyde dig et hjælpemiddel af højeste kvalitet og tilpasset dit behov.

Forløb

Behandling af din stump

Allerede under din amputation bliver din tilbageværende stump af armen forberedt til en eventuel protese. Efter amputationen behandles din stump med en elastisk forbinding og
senere en liner (En liner er en beskyttende strømpe af stof og silikone som rulles på armstumpen). Denne behandling reducerer stumpens hævelse, heler dens sår og former den
til en kommende protese. Du kan læse mere om brug af liner her

Kvinde påfører armliner på amputeret arm - Sahva

Temporær protese (midlertidig protese)

Hvis du er vurderet egnet som protesebruger efter amputationen, fremstiller vi en temporær protese til dig i forbindelse med behandlingsforløbet. Der er tale om en mekanisk protese med enten en hånd eller krog og et eventuelt albueled. Protesen styres af et kabeltræk og en sele, som går rundt om din ryg og din modsatte skulder. Ved at skyde ryg spændes kabeltrækket og hånden eller krogen åbner. Du kan forvente at bruge din temporære protese i nogle måneder.

Det er vigtigt at komme hurtigt i gang med at bruge protesen, så du kan træne forskellige dagligdagsaktiviteter og få erfaring med at bruge protesen, så du kan blive så selvhjulpen som mulig. I tiden efter amputationen vil du opleve, at armstumpen bliver mindre som følge af at musklerne svinder ind, da de ikke længere bliver belastet.

Dit proteseteam bestående af en håndkirurg, en bandagist og en ergoterapeut

Når din temporære protese er en velintegreret del af din dagligdag, tager et proteseteam bestående af en håndkirurg, en bandagist og en ergoterapeut stilling til dine muligheder for at få lavet en permanent protese. Valget af protese afhænger af, hvordan du bruger din temporære protese samt hvilke mål og ønsker, du har i forhold til funktioner og udseende af protesen.

  • Bevilling til protese
    I Danmark er det din kommune, der betaler for din armprotese. Dit proteseteam hjælper dig med at ansøge din kommune om bevilling til din første protese. Når du senere skal have fornyet eller repareret din protese, skal du selv søge din kommune om bevilling. Sahva hjælper dig gerne med at udfylde ansøgningen, hvis du har brug for hjælp til det.
  • Frit valg af leverandør
    Ifølge §112 i Serviceloven kan du frit vælge leverandør af din protese. Det er uanset, hvilken leverandør din kommunen har en aftale med. Det betyder, at du frit kan vælge den bandagist, du ønsker, selvom du på din bevilling fra kommunen bliver henvist til en anden.


Dit protesehylster

For at få en god kraftoverførsel fra din armstump til din protese er det nødvendigt med et formstøbt protesehylster, som passer præcis til din armstump. Derfor tager din bandagist en gipsafstøbning af armstumpen, som protesehylsteret bliver bygget over.

Bandagisten fremstiller først et testhylster, hvor pasformen vurderes ud fra. Sidder det for løst eller for stramt? Er det nemt at få af og på? Hvordan sidder det fast på armstumpen, når du bevæger dig? Er der tale om en elektronisk protese, tester bandagisten din evne til at styre signalerne og placeringen af elektroderne i hylsteret.

Proteseforsyning med gipsafstøbning af armstump - Sahva

Din protese

Når pasformen er godkendt, fremstiller bandagisten dit endelige protesehylster. Du afprøver det endelige hylster, inden din protese bygges færdig. Herefter opbygges din protese og ved dit næste besøg hos bandagisten, får du din færdige protese udleveret.

Ved udleveringen tilpasser bandagisten den endelige længde af protesen. Derefter afprøver du protesens funktioner, samt af- og påtagning med vejledning fra din bandagist.

Når protesen er færdig og udleveret, giver bandagisten besked til hospitalets ergoterapeut, som står for din videre træning med din protese.

 

Mand til konsultation om sin armprotese - Sahva

Træning

Når du modtager din første protese eller skifter fra én protesetype til en anden, bliver du tilbudt træning af dine færdigheder. Dette foregår på hospitalet sammen med en ergoterapeut.

Træningen har til formål at lære dig at have din protese på og give dig forskellige færdigheder, så du kan blive så selvhjulpen som muligt. Det kan eksempelvis være at starte en vaske-maskine, at støvsuge eller at skrælle en banan. Det er vigtigt at forstå, at protesen er et hjælpemiddel, og at det kræver hårdt arbejde at få den til at fungere. Måske skal du gennem en proces, hvor du taber mange ting eller maser bananen, inden det lykkes dig at anvende protesen rigtigt.

Det er individuelt, hvor længe et træningsforløb varer. Dette afhænger af, hvor let det er at aktivere protesen og inddrage den i forbindelse med dine daglige aktiviteter. Træningen bliver planlagt efter dine behov, ønsker og interesser samt i forhold til de aktiviteter, som er mulige at træne på hospitalet.

Det handler både om, at du vænner dig til protesen og dens tyngde, og at du får en forståelse for, hvad din protese kan. Ergoterapeuten støtter og vejleder dig til at bruge din protese til træning og hverdagsaktiviteter, så du opretholder symmetri i kroppen og undgår uhensigtsmæssig nedslidning.

 

Kvinde støvsuger med sin armprotese - Sahva

Armstumpen forandrer sig

Din armstump forandrer sig – særligt inden for det første år efter amputation. Musklerne og vævet ændrer sig og svinder ofte ind, og der kan derfor være behov for tilpasning af protesen igen.

Sørg for at kontakte din bandagist, hvis der opstår komplikationer med stumpen, hvis protesen ikke passer eller hvis der er andet, der gør det svært at have protesen på.

Bestil tid