Har dit barn dysmeli?
Armproteser til børn med dysmeli (arm-bendefekt)
Før fødsel
Måske har I lige været til misdannelsesskanning og har fået at vide at I venter jer et barn med dysmeli, hvor én eller flere knogler i armen mangler helt eller delvist, eller nogle knogler er mindre udviklede end normalt. Det er en oplysning, der skal have lov at bundfælde sig, og man vil som forældre oftest gøre sig en masse tanker om ens barns fremtid - hvad det helt konkret vil betyde og hvilke muligheder er der. I Sahva laver vi armproteser til både børn og voksne, og der findes mange forskellige typer af armproteser. Hvilken protese, der passer til jeres barn, er afhængig af både alder og individuelle behov.
Det kan være svært at forholde sig til alle informationer og tanker om proteser, og I er derfor altid velkomne til at kontakte Sahva og få en uforpligtende konsultation – også før fødsel, for at høre om de muligheder, der findes for jeres barn. Vi formidler ligeledes gerne kontakt med nuværende armprotesebrugere, så I har mulighed for at tale med nogen, der har det inde på livet og har været igennem lignende tanker og forløb.
Den første armprotese
I tilfælde af dysmeli tilbydes jeres barn en passiv armprotese (også kendt som kravleprotese) fra barnet er seks måneder og op til tre år. Protesen er med til at skabe ligevægt i barnets krop, muliggøre kravlefunktion, og give støtte, når jeres barn begynder at rejse sig op. I takt med at barnet vokser udvides, forlænges eller udskiftes hylsteret til protesen.
Se hvordan lille Freja på 8 måneder får sin første armprotese på, i videoen herunder:
Protesen ændrer sig efter barnets behov og kan starte med at have en hård hånd, som barnet støtter på. Hånden kan senere udskiftes med en lille blød protesehånd, som både muliggør en kravleposition og aktiviteter som at holde om en kop med to hænder, holde legetøj osv. Der er dog ikke noget aktivt greb i den passive armprotese (kravleprotese).
Når barnet er 2½ - 4 år vil man se på, om barnet kan lære at bruge en myoelektrisk armprotese, og dermed få flere aktive funktioner og greb.