Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Mere åben med min æstetiske armprotese

Anna er 23 år og født uden sin venstre hånd. Hun fik en æstetisk håndprotese, da hun var 15 år. Inden da havde hun ikke oplevet behov for en protese, men som teenager blev hun mere kropsbevidst og ønskede en hånd, så hun lignede alle andre.

Jeg ser min protese som min hånd. Jeg glemmer, at jeg mangler en hånd, når jeg har den på,” fortæller Anna. Og det er der en god grund til. Annas protese er nemlig lavet som en fuldstændig kopi af hendes højre hånd. Hver en lille blodåre, fure og negl ligner til perfektion den modsatte hånd. Først da hun fjerner sit hårelastik rundt om håndleddet afslører den lille kant af silikone, at hun har en protese på.

Anna går nu med T-shirts efter at hun har fået en æstetisk armprotese - Sahva

Psykologisk har min protese betydet meget for mig

Inden jeg fik min protese, skulle mine forældre altid gå og holde mig i stumpen, når vi var ude, så folk ikke kunne se, at jeg manglede en hånd. Jeg har tidligere oplevet, at folk pegede, og det brød jeg mig ikke om som barn. Derfor gik jeg heller aldrig med T-shirt,” husker Anna.


”Efter jeg fik min protese, blev jeg mere selvsikker, og da jeg blev ældre, begyndte jeg at tage med til fester og arrangementer, som jeg aldrig vil være taget med til uden min håndprotese. Jeg begyndte også at gå med T-shirts,” fortæller hun.

Jeg blev mere åben

Jeg udviklede mig meget efterfølgende. Jeg ville mere, og jeg turde mere, og det åbnede mig op som person. Jeg tog et sabbatår mellem gymnasiet og mit nuværende studie, hvor jeg var på en grupperejse. Jeg kendte ingen på forhånd. Det havde jeg ikke turdet førhen, og jeg havde slet ikke kunnet overskue at skulle forklare om min manglende hånd til fremmede mennesker,” fortæller Anna.


Man skal ikke holde sig tilbage

I dag har Anna stort set ingen begrænsninger ved at mangle sin venstre hånd. Hun har to jobs ved siden af studiet som socialrådgiver, hvor hun henholdsvis pakker kasser og klipper video.
Hun har også taget almindeligt kørekort. ”I dag gider jeg ikke være hæmmet af det. Jeg fortalte også højt i klassen, da jeg startede på mit studie, at jeg manglede en hånd – så var det sagt,” forklarer hun helt afklaret.

Anna bærer ringe og en hårelastik om håndleddet, så man slet ikke bemærker hendes protese - Sahva