Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Er dit barn født med klumpfod?

Som nybagt forældre kan det være hårdt at skulle i gang med at ændre dit barns fodstilling. En klumpfod er en medfødt fejlstilling af foden - også kaldet Pes equino varus adduktus. Diagnosen bliver stillet ved fødslen eller ved ultralydsscanning før fødslen. Klumpfod har et typisk udseende som er let at genkende, da hælen er vendt indover, mellemfoden svinger indover, og selve fodbladet peger nedover.

Vi ved, at det er hårdt for dig som forælder, men hold ud - også selvom det er et langt forløb. Hos de fleste børn med klumpfod retter fødderne sig næsten helt, hvis du følger behandlingsforløbet. Ubehandlet vil denne fejlstilling medføre, at dit barn ikke kommer til at gå på normal vis.

Mikas med klumpfod

Behandling  sker gradvist. Dvs. gradvist justeres dit barns fodstilling ved gipsning i 4 -6 uger. Herefter skal dit barn have en skinne med specialsko på op til 4-6 års alderen (oftest kun om natten). 
Denne specialsko med skinner kaldes en klumpfodsortose. Dens funktion er, at holde foden i den stilling der er opnået ved gipsning. Skinnen modvirker spidsfodsstilling og sørger for, at foden ikke drejer indad. På den måde rettes fødderne langsomt op til normal stilling, så barnet kan undgå en ellers omfattende operation.

Bestil tid hos en behandler

Hold øje med dit barns hud
Babyers hud er ikke skabt til at have sko på. Huden er stadig meget følsom fra tiden i gips. Selv om skoene er lavet af blødt materiale, kan der opstå tryk eller vabler. Det er vigtigt, at du sørger for, at foden sidder rigtigt fast i skoen, for hvis foden kan rykke frem og tilbage, kan der hurtigt opstå tryk.

Rødme, som ophører igen, når skoen er taget af, er ingen grund til bekymring. Hvis rødmen bliver kraftigere, mere mørk, eller hvis der opstår tryk eller en vabel, skal sko og skinne tages af, og du skal hurtigst muligt kontakte din Sahva-behandler.

Hvis fødderne ikke er generet, forbliver skinnen på hele natten.

Gode råd
Faste rutiner omkring skinnen er godt. Små børn accepterer bedst behandlingen, hvis den opfattes ligeså naturligt som for eksempel tandbørstning. Det kan være en god ide at lægge en pude under benene og skinnen. 
Du kan med fordel bøje og strække benene med skinnen på og aflede igennem leg.

Tilvænningstid
Det er normalt, at dit barn vil være ked af det de første døgn. Behandlingen med skinnen er uvant for barnet, og benets bevægelighed er begrænset.

Forvent, at dit barn protesterer og sparker i skinnen de første par dage. Ikke på grund af smerter, men fordi det skal vænne sig til noget nyt og anderledes efter gipsbehandlingen.

Vi ved, det er hårdt for dig som forælder, men hold ud - også selvom det er et langt forløb. Hos de fleste børn med klumpfod retter fødderne sig næsten helt, hvis du følger behandlingsforløbet. Ubehandlet vil denne fejlstilling medføre, at dit barn ikke kommer til at gå på normal vis.

Udvikling
Skinnen vil ikke hindre dit barn i at udvikle sig i takt med sine jævnaldrende. Dit barn vil kunne kravle og rejse sig aldersvarende. Skulle der opstå spørgsmål undervejs, er du velkommen til at kontakte din Sahva-behandler.

Gode råd om skinnebrug til børn med klumpfod

Hvilket forløb kan du forvente?
Når dit barn har fået fjernet gipsen, skal I i gang med skinnebehandling. De tre første måneder skal skinnen bruges 23 timer i døgnet. Efter de første tre måneder reduceres den daglige brug til 14 timer (nat + middagslur).

Det er yderst vigtigt, at skinnen anvendes efter forskrifterne, idet klumpfodsstillingen ellers med stor sandsynlighed vender tilbage.

Hvordan påsættes sko og skinne?
1. Giv barnet strømper/strømpebukser på. Barnet skal altid have strømper på. Anvend strømper, hvor der er få sømme/tråde på indersiden af strømpen. Vend dem eventuelt med vrangen udad. Anvend ikke for store strømper, der danner folder.

2. Sæt foden således, at hælen er helt tilbage og helt nede i skoen.

3. Start med at spænde den midterste rem. Denne rem skal spændes godt, da denne holder hælen i den rigtige position. Skoen skal sidde til, så hælen ikke trækkes op.

Mikas med klumpfodMikas med klumpfodMikas med klumpfod

4. Træk gerne i spidsen af strømpen for at undgå folder og se, at tæerne er strakt ud. Herefter spændes de to andre remme. Gentag trinene for den anden.

5. Skoene klikkes nu på skinnen.

6. Tjek at hælen er på plads igennem det lille inspektionshul i skoen. Spænd eventuelt remmene efter. Den første dag tages sko og skinne af hver 2. time i dagtimerne for, at se til fødderne. Her ses efter rødme og eventuelle trykmærker.

Mikas med klumpfodMikas med klumpfodMikas med klumpfod

Har dit barn klumpfod? Lad Sahva hjælpe

Har dit barn klumpfod? Lad Sahva hjælpe

Ring til kundeservice og book en tid hos en behandler - 7011 0711 Book en tid