Strøm vækkede Ullas ben til live efter 23 år: ’Nu kan jeg danse igen’
Efter en blodprop i 1997 gik Ulla Schmidt Kristensen usikkert og med krykker i årevis. Ved et tilfælde kom hun i gang med funktionel elektrisk stimulation af benet hos Sahva, og i dag kan hun ikke blot gå, men også danse igen.
I en alder af blot 37 år fik Ulla Schmidt Kristensen en blodprop i hjernen for 23 år siden. Hun blev lam i venstre side og genoptrænede sig selv til at kunne gå, om end noget usikkert og ofte med brug af krykker.
– Jeg kom hjem fra hospitalet allerede tre eller fire dage senere og var overladt til mig selv. Men jeg er ikke typen, der bare sætter mig ned og har ondt af mig selv, så jeg trænede mig op til at kunne gå nogenlunde, fortæller Ulla Schmidt Kristensen.
Knust albue blev til stød i benet
Benet blev dog ved med at volde problemer, og i 2020 forårsagede det et fald, hvor hun knuste den ene albue. Det voldsomme brud på armen og albuen blev dog vejen ind til en behandling af benet, som hun slet ikke kendte til.
– Jeg blev sendt til behandlerne hos Sahva med min albue, og der blev jeg spurgt, om jeg var blevet opereret i hoften, fordi de kunne se, at jeg gik så dårligt. Jeg fortalte hele min historie, og så blev jeg tilbudt at komme ind og få strøm i benet. Der så jeg nok noget overrasket ud, siger Ulla Schmidt Kristensen.
I foråret 2021 startede hun med funktionel elektrisk stimulation (FES) ved Sahva i Kolding, hvor hun fik FES-systemet monteret på benet, og det gav elektriske impulser ved hver bevægelse af benet. Det specifikke system, Ulla har brugt, hedder Bioness L300 Go, og det har ikke bare hjulpet hende til at gå uden krykker:
– Jeg fik systemet bevilliget af kommunen, og jeg har gået med det hver eneste dag siden sommeren 2021. Strømmen har åbnet en helt ny verden for mig, hvor jeg ikke bare kan gå ubesværet, jeg kan også danse igen. Jeg er altid i stødet, som jeg plejer at sige, fortæller Ulla med et smil.
Efter en hjerneskade, Sclerose eller blodprop, som i Ullas tilfælde, kan man få en slap dropfod, og her kan FES-systemet gøre en stor forskel, forklarer fysioterapeut Kim Eriksen fra Sahvas FES-team:
– En dropfodsstimulator løfter foden fri af underlaget under gang. Det gøres ved hjælp af elektriske impulser, der målrettes nerverne i underbenet, så musklerne aktiveres og foden løftes opad og udad. Man bruger derfor sin sine egne muskler til at løfte foden, og det er den store fordel ved FES-systemet i forhold til en ordinær dropfodsskinne.
Tør indtage verden igen
At have fundet den rette hjælp efter så mange år som dårligt gående har betydet uendeligt meget for den 62-årige fighter.
– Jeg har haft en blodprop, kræft, kunstig albue og strøm i benet – jeg plejer at sige, at det eneste, jeg aldrig har fejlet, er influenza. Det har været en lang rejse, men nu har jeg fået de hjælpemidler, der skal til for, at jeg kan have et godt liv. Jeg er kommet så langt, at jeg kan danse. Det er sådan nogle ting, der gør, at man får lidt af sit gamle liv tilbage, fortæller Ulla Schmidt Kristensen.
For første gang i mange år har hun bestilt en udenlandsrejse og kan næsten ikke vente med at indtage verden.
– Der er så mange ting i min verden, der har åbnet sig, og jeg har muligheden for at rejse igen. Så det skal jeg. Jeg skal afsted med gamle mor på 80 til Alanya og til Prag, fortæller Ulla Schmidt Kristensen og understreger, at selvom hun endelig har fået mere bevægelighed tilbage, end hun havde turdet håbe på, så vil hun fortsætte med at udfordre sig selv.
– Jeg har kæmpet og trænet længe. Nu er mit mål, at jeg kommer til at kunne løbe igen. Jeg ved ikke, om det er realistisk, men det vigtigste er at sætte sig nogle mål. Måske ved jeg inderst inde godt, at jeg aldrig kommer til at løbe, men hvis jeg ikke forsøger at gøre noget hele tiden, bliver det i hvert fald ikke bedre.
Sahva er med sine 150 års erfaring Danmarks største udbyder af kropsbårne hjælpemidler. Virksomheden har mere end 30 klinikker fordelt over hele landet, hvor dygtige specialister i kroppens bevægelighed hjælper benamputerede til et liv i bevægelse.