Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Gode råd om gigt og fodtøj

I Sahva har omkring 30% af vores kunder en form for gigt. Faktisk kæmper hver 8. dansker med en form for gigt. Gigt kan gøre tilværelsen besværlig, men heldigvis findes der flere hjælpemidler, der kan gøre hverdagen lidt lettere.

Der findes mange former for gigt, hvoraf slidgigt og leddegigt er de mest almindelige. 

Det bedste for fødderne
Hos Sahva kan vi hjælpe med at finde sundt fodtøj til fødder med gigt. Vi kan også lave aflastende fodindlæg og fremstille individuelle sko, der passer præcist til dine fødder, uanset hvordan de ser ud.

Ti gode råd til et bedre liv med gigt

Kend din gigt og dens behandling
Opsøg mest mulig viden om sygdommen.

Tag din medicin som aftalt
Lægerne er eksperter indenfor gigtområdet - og er til for at hjælpe dig.
 
Fortæl dine behandlere om de forandringer, du oplever
På den måde er der mulighed for at ændre din behandling.
 
Find dit eget tempo
Det er dig, og ikke din gigt, der bestemmer, hvad du kan og ikke kan.

Bevæg dig
Det styrker musklerne og holder leddene i gang.

Hold pauser
Fordel opgaver og aktiviteter ud over hele dagen og hold flere pauser.

Aflast dine led
Gode arbejdsstillinger og løfteteknikker er vigtige for ikke at overbelaste leddene.

Brug hjælpemidler
Hjælpemidler kan gøre livet lettere. Der findes mange hjælpemidler til netop gigtramte - hør din behandler hvad der kan hjælpe dig.

Spis sundt og hold vægten
Følg kostrådene om at spise sundt og varieret, og spar på sukker og fedt.

Tal med andre om gigt
Sæt ord på, hvad gigtsygdommen betyder for dig - både psykisk og fysisk.


Bevilling af indlæg og fodtøj

Hvis du har behov for specialfremstillede indlæg eller fodtøj, skal du have en ordination fra lægen, så du kan søge din kommune om en bevilling. Bevillingen dækker størstedelen af udgiften til fodtøj, men der vil altid forekomme en egenbetaling oveni.

Mulighed for skiftesko
Normalt bevilges ét par sko for hver 18 måneder. Dog kan der, ved den første bevilling, søges om et par skiftesko efter 3 måneder. Når du har modtaget bevillingen fra kommunen, tager du den med til Sahva.

Uden bevilling
Du kan også vælge selv at betale dit fodtøj, indlæg eller øvrige hjælpemidler, ligesom Sygesikringen Danmark i flere tilfælde giver tilskud.

Frit valg af leverandør

Ifølge §112 i Serviceloven kan man frit vælge sin leverandør af indlæg og fodtøj, uanset hvem der er henvist til på bevillingen. Ved skift af leverandør kan der forekomme en øget egenbetaling.

Flere muligheder
Ikke alle gigtfødder har behov for håndsyet fodtøj. Nogle kan fint klare sig med fabriksfremstillet ortopædisk fodtøj, såkaldte ”FF-sko” eller ”Semi-ortopædisk fodtøj”, mens andre kan fortsætte med at bruge de sko, de allerede har, med et par specialfremstillede indlæg lagt i fodtøjet.

Krav til skomageren
Gigtfødder kan være komplicerede at have med at gøre, da de er i konstant forandring. Det kræver derfor en helt speciel viden og erfaring af den ortopædiske skomager. Dén erfaring tør vi godt sige, at vi har, og vi guider dig gerne gennem junglen af muligheder i forhold til dit behov.

Forløbet ved håndsyet fodtøj

Når du kommer til Sahva, for at få lavet individuelt fodtøj, kommer du igennem et helt fast forløb.

Klinisk vurdering
Skomageren foretager en nøje klinisk vurdering af dine fødder. Fødderne bliver undersøgt med hensyn til udseende, gangafvikling, leddenes bevægelighed, eventuelle sår og fejlstillinger. Derefter bliver der taget et aftryk af fødderne i en såkaldt trykkasse eller, hvis det er nødvendigt, en gipsafstøbning.

Læst og første prøve
Der bliver derefter lavet en læst og eventuelt taget mål til ortopædiske indlæg. Når læsten er færdig, kommer man ind for at prøve en plastmodel af det kommende fodtøj.

Plastprøven bliver lavet for at være sikker på, formen passer, inden vi begynder selve produktionen af fodtøjet.

Special sko; Sahva; gigt i fødderne

Stabilitet og god plads
Sko til gigtfødder laves oftest med en god gænge og en forholdsvis stiv bund. Der skal også være plads til eventuelle hammertæer og knyster, og der lægges altid en blød, stødabsorberende sål på selve indlægget, så fødderne bliver bedst muligt aflastet.

Udlevering og kontrol
Når fodtøjet er færdigt, kontrollerer vi både pasform og funktion. Det er din garanti for, at fodtøjet passer helt, som det skal. Sammen med fodtøjet modtager du en grundig vejledning i brugen af dit nye fodtøj, og der aftales en kontroltid, da det er vigtigt at besøge skomageren regelmæssigt, netop fordi gigtfødder konstant forandrer sig.

Nemt at finde os
Sahva har klinikker over hele landet. Kontakt os og få en tid et sted i nærheden af dig. Vi står klar til at hjælpe.

Lad os kigge på dine fødder

Lad os kigge på dine fødder

Ring til vores kundeservice 70 11 07 11 og book en tid Læs mere