Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Omkring 285.000 danskere har diagnosen diabetes

Hvad kan du gøre for dine diabetes-fødder?
Hos Sahva kan vi hjælpe med at finde sundt fodtøj til diabetikere. Vi kan også lave aflastende fodindlæg og fremstille individuelle sko, der passer præcist til dine fødder - uanset hvordan de ser ud.

Pas godt på dine fødder

Læs artikel om diabetes fødder og behandling fra Berlingske Tidende november 2021 - Tema: Diabetesdagen 

Du kan betale dit eget fodtøj/indlæg eller ansøge kommunen om en bevilling

Bevilling af indlæg og fodtøj
Hvis du har behov for specialfremstillet fodtøj eller indlæg, skal du have en ordination fra lægen, så du kan søge din kommune om en bevilling. Bevillingen dækker størstedelen af fodtøj, men der vil altid forekomme en egenandel oveni.
Læs mere om hvordan du ansøger

Mulighed for skiftesko
Normalt bevilges ét par sko for hver 18 måneder. Dog kan der, ved den første bevilling, søges om et par skiftesko efter 3 måneder. Når du har modtaget bevillingen fra kommunen, tager du den med til Sahva.

Det er skoene, der skal passe dine fødder. Ikke omvendt!

Du får en klinisk vurdering
Røde fodformede sko og solbrillerDen ortopædiske skomager foretager en nøje klinisk vurdering af dine fødder. Fødderne bliver undersøgt med hensyn til udseende, gangafvikling, leddenes bevægelighed, eventuelle sår og fejlstillinger. Der bliver taget et aftryk af fødderne i en såkaldt trykkasse, eller – hvis det er nødvendigt – en gipsafstøbning.

Rummelige sko
Sko til diabetesfødder er rummelige i både bredde og højde og uden generende syninger. Derfor er de gode både for dig, som bare gerne vil gøre noget godt for dine fødder, og til dig, som har forbinding om fødderne, forandringer i leddene eller har brug for særlig plads ved forfoden.

Flere muligheder
Ikke alle diabetikere har behov for individuelt fremstillet fodtøj. Nogle kan fint klare sig med fabriksfremstillet ortopædisk fodtøj, såkaldte ”FF-sko” eller ”Semi-ortopædisk fodtøj”, mens andre kan fortsætte med at bruge de sko, de allerede har, med et par specialfremstillede indlæg lagt i fodtøjet.

Frit valg af leverandør
Ifølge § 112 i Serviceloven kan man frit vælge sin leverandør af indlæg og fodtøj, uanset hvem der er henvist til på bevillingen. Ved skift af leverandør kan der forekomme en øget egenbetaling. Læs mere frit leverandørvalg her

 

læstortopædiske indlæg

 

 

 

 

 

 


Forløbet ved individuelt fremstillet fodtøj
Når du kommer til Sahva, for at få lavet individuelt fremstillet fodtøj, kommer du igennem et helt fast forløb.

Læst og første prøve
Der bliver derefter lavet en læst og eventuelt taget mål til ortopædiske indlæg. Når læsten er færdig, kommer man ind for at prøve en plastmodel af det kommende fodtøj.

Plastprøven bliver lavet for at være sikker på, formen passer, inden vi begynder selve produktionen af fodtøjet.

Udlevering og kontrol
Når fodtøjet er færdigt, kontrollerer vi både pasform og funktion. Det er din garanti for, at fodtøjet passer helt, som det skal.

Ved udleveringen modtager du samtidig en grundig vejledning i brugen og plejen af dit nye fodtøj, og der aftales en kontroltid, da det er vigtigt at besøge skomageren regelmæssigt, fordi diabetesfødder konstant forandrer sig.

Fodtøj – som du vil have det

Udvalg af fodtøj

Sahvas individuelt fremstillet fodtøj kan fås i et stort udvalg af farver og materialer. Spørg din ortopædiske skomager om de mange muligheder.

Køb af nye sko
Når du køber nye sko i en butik, er det vigtigt, at de passer fra starten. På den måde forebygger du trykbetingede sår på fødderne. Du skal altså ikke ”gå dem til”.  

Det er en god idé, at vælge en kvalitetssko af bløde materialer med god støtte til hælen og gerne en blød sål, der kan aflaste foden. 

Der må ikke være syninger i overlæderet, der trykker foden - og sandaler, med rem mellem tæerne, er bandlyst.

Sahvas butikker
I vores større klinikker kan du finde et udvalg af gode sko til diabetesfødder – og et personale der står klar til at vejlede dig. Du finder vores skoudvalg i Esbjerg og Brøndby. Find den nærmeste klinik her

Masser af kærlighed til følsomme fødder

Undersøg dine fødder hver dag for sår eller røde mærker
Hvis du har svært ved at gøre det selv, må du få en anden til at hjælpe dig

Gå aldrig med bare tæer
Heller ikke derhjemme

Køb sko om eftermiddagen
Dine fødder vokser nemlig en smule i løbet af dagen

Husk at pleje dine fødder godt
Smør dem gerne ind i fodcreme hver dag, så du undgår sprækker og hård huddannelser

Undgå fodbad!
Har du et lille sår, kan det øge infektionsrisikoen. Fodbad udtørrer desuden også huden, og det giver øget risiko for revner og sår

Besøg jævnligt en fodterapeut
Hold godt øje med fødderne og brug evt. et spejl. Vær opmærksom på forandringer som røde pletter, vabler, hård hud, splinter eller andet. Kontakt din fodterapeut, hvis du opdager noget, som ikke plejer at være der

Bliv klogere på diabetes & fodtøj

Diabetes er i dag den hyppigste årsag til blindhed og amputation, og det er derfor vigtigt hele tiden at være opmærksom på de forandringer i kroppen, man eventuelt oplever. Det handler om din livskvalitet.

Følsomme fødder
Diabetikere skal være ekstra opmærksomme på føddernes tilstand, da de ofte har nedsat blodforsyning og følelse (neuropati) i fødderne, som kan give skader og sår på huden, der øger risikoen for infektion. Fødderne skal bære os gennem hele livet, og det er givet godt ud at passe godt på dem. Har du fået konstateret diabetes, er der nogle særlige forhold omkring dine fødder, som du skal være opmærksom på. Læs mere her

Bestil tid hos en behandler
Hvilke sko eller indlæg passer til dine fødder?

Hvilke sko eller indlæg passer til dine fødder?

Ring til vores kundeservice 70 11 07 11 og book et møde med en behandler