Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Hvordan finder jeg den rigtige BH?

En god, støttende bh er vigtig for, at dine bryster sidder pænt og behageligt. Samtidigt undgår du, at huden bliver trukket. Det er derfor både godt og vigtigt altid at anvende en god bh.

Brystet ændrer sig livet igennem

Brystet består hovedsageligt af fedtvæv, bindevæv, kitler og mælkegange. For mandens vedkommende forbliver brystet på en størrelse af 0,5 - 2 cm, mens det hos kvinden ændrer størrelse gennem hele livet. Første gang i forbindelse med puberteten; siden under graviditet.

Brystkræft selvundersøgelse

Der ses også ændringer i brystet ved hormonelle forandringer som for eksempel i takt med menstruationscyklussen, hvor anspændtheden i brystet varierer mest, ligesom ernærningen har stor betydning. For eksempel svinder brystet kraftigt ind ved underernæring, idet størrelsen afhænger af mængden af fedtvæv.

Størrelse og påvirkning

Brystet er altså langt fra en fast størrelse, og der er ofte forskel på højre og venstre bryst. Det er primært hormonerne østrogen og progesteron, som influerer på brystet. Østrogen medvirker til dannelse og udvikling af mælkegange, mens progesteron indvirker på dannelse af forgreninger.

Brystkirtlerne er modificerede svedkirtler, hvis hovedfunktion er mælkeproduktion, hvilket hos vestlige kvinder ofte kun er få gange i livet.

Gode råd til den korrekte bh

Det kan være vanskeligt at finde den korrekte bh, men hvis du følger nedenstående råd, og samtidigt bliver målt i butikken, er du hjulpet godt på vej. 

 • Brede stropper. Holder bedre og give mere velbehag i skulderen, da en tynd strop godt kan sidde og gnave lidt.
 • Godt og åndbart materiale.
 • Det skal føles godt: Bh´en skal sidde til uden at folde.
 • Det skal se godt ud: Hav en t-shirt med som du kan have på ud over bh’en i prøverummet. Her kan du se om t-shirten falder korrekt.
 • Ingen rynker: Hvis bh-skålen sidder og rynker, når du har den på, er skålen for stor.
 • Støtten i bh’en kommer fra bæltet under brystet og ikke, som mange tror, fra stropperne. Hvis bæltet er for stort og sidder løst, vil det være stropperne som aflaster, og det kan give ømme og trætte skuldre.
 • Bæltet under brystet skal sidde lige højt hele vejen rundt. Hvis den kravler op på ryggen er størrelsen givetvis for stor.
 • Midten af bh’en mellem brysterne skal ligge ind til brystbenet. Hvis det enten ligger hen over det ene bryst eller sidder og gaber i midten, så du kan få en finger ind imellem, skal du sandsynligvis have en større skål og mindre bæltemål.
 • Bh’en skal ikke føles, men heller ikke hænge. Hvis den ikke føles rigtig, kan du evt. prøve et andet mærke.
 • I forbindelse med vask og brug bliver stoffet og elasticiteten med tiden mere løs. Derfor skal du i prøverummet sætte hæftningen i den yderste hægte, således at du senere kan stramme den ind.
 • Der er stor forskel på størrelsen afhængig af mærket. Så du skal ikke være ked af, at du i nogle mærker måske bruger en mindre eller større størrelse. 

Støt dine bryster, når du træner

Uanset om man har små eller store bryster, er det vigtigt at støtte dem godt. Undersøgelser har vist, at et gennemsnitligt kvindebryst bevæger sig omkring 9 cm. for hvert hop eller løbeskridt, man foretager! En god sports-bh kan mindske brysternes bevægelse med op til 78 %.

Tal med en Sahva-behandler og få råd og vejledning - book en tid