Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Jeg kan både være protesebruger og bevare min kvindelighed

Et fald ned ad trappen i sin blomsterforretning resulterede i, at Stine fik et slemt brud i sit ankelled. Det blev starten på et langt forløb fyldt med operationer og usikkerhed om livskvaliteten for fremtiden.

Da Stine første gang blev præsenteret for, at en amputation sandsynligvis var den bedste løsning, kørte en masse tanker rundt i Stines hoved. ”Hvad kan jeg efter? Hvordan ser en protese ud? Kan jeg gå i høje hæle, og kan jeg være noget for mine børn?” var nogle af de tanker, som først og fremmest optog hende.

De svære spørgsmål og tryghed med bandagisten

Nogle dage før amputationen mødte Stine en af Sahvas bandagister, som kunne hjælpe hende med at besvare de mange spørgsmål og tanker, som rumsterede i hendes hoved. ”Det hjalp mig rigtig meget at høre, at det nok skulle gå, og at jeg selvfølgelig kunne få en kosmese på min protese, så jeg kunne være pæn igen og føle mig kvindelig.” Det gav Stine tryghed og det hjalp hende til at finde ro i sin beslutning om at blive amputeret. ”Min bandagist var ekstremt lydhør over for, at for mig var det ikke kun et spørgsmål om, om jeg kunne dyrke motion igen, men mere om jeg kunne gå i høje hæle, og om jeg ville komme til at se nogenlunde normal ud.” Stine havde nogle helt individuelle ønsker og behov, som hendes protese skulle opfylde. Hun har overvejet, om det virkede utaknemmeligt at ønske en protese, som ikke bare fik hende op at gå igen: ”Som amputeret ved du ikke, hvor langt du kan rykke, og du ved ikke, hvornår du overskrider grænsen for at være utaknemmelig, men det er jo simpelthen så personligt et emne.” 

Hos Sahva går vi op i, at vores kunder får en protese, som passer til deres behov og ønsker, for som Stine fortæller, er det helt personlige ønsker, som andre ikke kan gøre sig til dommer over. Sammen med sin bandagist fik Stine mulighed for at være en aktiv del af processen i at udvælge den helt perfekte protese, som opfylder alle Stines ønsker og behov – for eksempel at hun kan gå i høje hæle med sin protese.
Stine Juul Normann protesebruger Sahva

Hverdagen med protese – nye målsætninger

For Stine, hendes mand og deres to børn er protesen blevet en del af hverdagen. Det var svært for børnene at forstå amputationen og protesen, så Stine og hendes mand måtte finde en måde at forklare det på: ”Fordi vi har to drenge, valgte vi faktisk fra dag ét at fortælle dem, at jeg skulle have et ”robotben”, for det var jo meget sejt. Men de vidste faktisk ikke før dagen for amputationen, at det indebar, at det ben jeg havde, jo så skulle væk.” Det var vigtigt for Stine og hendes mand, at børnene fik en forståelse for, hvad der skulle ske, fordi det også ville være en del af deres hverdag. Den fantasifulde forklaring om robotbenet fungerede for deres familie, og drengene vænnede sig til tanken. ”Nu er de blevet så store, så nu er det en del af deres hverdag. Nu er det bare fedt for dem at vise vennerne, hvad mor kan, og hvad mor ikke kan.”

For Stine selv er protesen også en del af hverdagen, og hun udfordrer stadig sin nuværende bandagist på, hvad der kan lade sig gøre. Hun udfordrer også sig selv, og har blandt andet forsøgt sig med at spille fodbold med sine to drenge og at deltage gående i Royal Run. Hun har desuden været en tur på Rhodos med en veninde, hvor de gik en tur på 12 km uden problemer med hverken protese eller resten af kroppen.

Protese uden at gå på kompromis med kvindelighed

For Stine har det hele tiden været vigtigt, at hun kunne bevare sin følelse af kvindelighed, selvom hun fik en protese. Netop derfor var muligheden for at gå i høje hæle ekstremt vigtig for hende. Hun beskriver, at kvindelighed er individuelt, men at det for hende for eksempel handler om at have en kosmese på sin protese: ”Jeg har ikke noget problem med at tage protesen af og vise, at jeg mangler et ben, men jeg har et problem med at gå med en protese uden kosmese på.”  Gennem hele sit forløb har Stine gjort det klart, at det var vigtigt for hende, at hun kunne se pæn ud med sin protese. Det tog hendes første bandagist alvorligt, og Stine fortæller at ”allerede inden jeg blev amputeret, skrev han ned, at jeg skulle have en vakuum-protese med sleeve, for det ville kunne give den pæneste kosmese til mig, så han var med helt fra start og helt ned i dybden, og i hvad jeg gerne ville have.” Stine går meget op i det æstetiske, og hendes protese giver hende mulighed for at udtrykke sig på den måde, som hun ønsker.

Stine lægger meget vægt på, at hun vil føle sig kvindelig, og hun har selv fundet på forskellige tricks, som gør, at hun kan udtrykke sin kvindelighed med sin protese og samtidig føle sig godt tilpas. Hun har for eksempel fundet ud af, hvordan hun kan lægge neglelak på protesefodens tæer, samt hvordan hun med helt normalt pudder kan tilpasse protesens farve, så den matcher hendes egen hudfarve i takt med, at hun bliver brunere om sommeren.

Se hvordan hun gør i denne step-by-step video

Stine Juul Normann - protesebruger Sahva

Lad os hjælpe dig med at designe din protese

Lad os hjælpe dig med at designe din protese

Bestil en tid hos en behandler - ring 70110711 Læs mere