Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Hvad består ortopædiske sko af?

Læs om hvordan vi skaber en individuel løsning til dig og dine fødder. Her går vi i dybden med begreber og elementer inden for individuelt fremstillet fodtøj. 

Gænge

Bedre gangfunktion og øget mobilitet

Gængefunktion sikrer, at fodens afrulning sker med reduceret belastning af forfoden. Den kontrollerede afvikling gør, at foden belastes mindre og mobiliteten øges.

Gænge er særlig egnet, hvis du har stivopererede led i foden eller er plaget af ledsmerter i foden som ved gigt.

Hælkappe

Støtte og beskyttelse til fødder og ankler

En stabil hælkappe er essentiel i at fastholde foden i dens optimale stilling således, at funktionaliteten udnyttes uden at skabe fejlstillinger i led eller overbelastning af strukturer. Hælkappens funktion er, at støtte og beskytte fod og ankel samt hindre at unødig slitage forplanter sig i bevægeapparatet.

Hælkappen er af særlig betydning når din fod falder sammen i en fejlstilling, hvilket eksempelvis kan være tilfældet ved hypermobilitet.

Illustration af en håndsyet sko

Det er skomagerens fornemste opgave at sikre dine fødder optimal støtte, korrektion og plads samtidig med, at skoene fremtræder flotte.

Forhøjelse

Mindre slitage på din krop

Det kræver ekstra energi og udsætter kroppen for uhensigtsmæssig slidtage, når man går på ulige lange ben. Ved at placere forhøjelsen indvendigt i fodtøjet, skabes en elegant og diskret løsning som afhjælper den anatomiske problematik, og samtidig er faglig optimal.

Forhøjelse er nødvendig hvis du har ulige benlængder, eksempelvis som følge af hofteprotese eller lårbensbrud.

Polstring og plads

Forebyggelse af sår og beskyttelse af dine fødder

Hvis der er fejlstillinger i dine fødder, kan de give anledning til uhensigtsmæssige tryk og/eller gnidninger inde i skoen under gang. I sådanne tilfælde vil skomageren polstre disse områder eller skabe ekstra plads inde i skoene. Dette sikrer komfort og forebygger dannelsen af sår. Udsatte områder kan typisk være tæer, hæle, vrist med videre.

Polstring og plads kan være særlig relevant for dig som har diabetes, nedsat følelse i foden eller ved leddeformiteter.

Individuel opbygning af læster

Flot design og perfekt pasform

Dine fødder har ikke har samme længde, bredde eller form. For at sikre rette pasform vil skomageren derfor definere hver fods specifikke mål i de unikke læster. Dette betyder, at leddeformiteter som eksempelvis knyster og hammertæer, kan få den krævede plads, men også kamufleres i det endelige design af fodtøjet.

Dette er af særlig vigtighed ved cavus eller charcot fødder, og ved hammertæer eller knyster.

Håndsyede grå sko

Alle følsomme fødder har ret til professionel støtte

Individuelt fremstillede indlæg
En vigtig faktor omkring fodtøj er de individuelt fremstillede fodindlæg, der har til formål at korrigere, understøtte og aflaste foden. Ud fra sit høje faglige niveau og mangeårige erfaring bestemmer skomageren materiale hårdhed, pelotteplacering og svangløftshøjde, så dine fødder får den optimale støtte og komfort.

Gennem indlæggene finjusteres dit individuelt fremstillede fodtøj med henblik på at skabe de optimale rammer. Indlæggene tilpasses som det sidste i dit fodtøj.

Illustration af fodindlæg

Pelotte

Reduktion af smerte og øget komfort

En pelotte er en dråbeformet eller tværgående forhøjelse i indlægget der kan hjælpe til at korrigere fejlstillinger i tæernes grundled. Smerter og fejlbelastning af fodens strukturer kan opstå hvis forfoden er faldet sammen. Med en pelotte støttes forfoden i en anatomisk korrekt position samtidig med at knoglehovederne aflastes. Det er skomagerens vurdering om netop du har brug for pelotter.

Pelotter gør sig særligt gældende ved nedsunken forfod.

Svangløft

Korrekt fodstilling der forbedrer din mobilitet

Svangløftet karakteriseres ved en øget højde i indlæggets svangområde. Herved støttes strukturerne i mellemfoden. Hvis muskulaturen og ligamenterne i foden ikke formår at holde svangen i en anatomisk korrekt stilling, bliver mange af mellemfodens små knogler kilet fast. Dette kan give anledning til smerter og yderligere fejlstillinger i resten af foden, og nedsætte fodens mobilitet. Et svangløft i indlægget kan hjælpe med at kompensere for den manglende muskulkraft eller ligamenters manglende styrke, ved at korrigere fejlstillingen.

Et svangløft er særligt påkrævet hvis fodens svang har tendens til at vælte, når du står eller går.

Materiale hårdhed

Den rigtige støtte på rette sted

Skomageren vælger materiale hårdhed på baggrund af fodens problematikker og den vægt som fødderne skal bære. Jo mere støtte fodens knoglestrukturer behøver, desto hårdere skal indlægsmaterialet oftest være. Jo større behov der er for aflastning og komfort, desto blødere er materialet dog stadig i forhold til den aktuelle kropsvægt. Skomageren gør brug af sin store faglige indsigt og designer et indlæg der støtter og aflaster din fod på de rette steder.

Ofte er der behov for en kombination af støtte og aflastning.

Bestil tid hos en behandler

Udlevering af ortopædiske sko

Det koster ikke noget, at få en snak om dine fødder.  Det kan blive en af dine bedste investeringer

Ring til en af Sahvas klinikker og bestil tid til en uforpligtende snak med vores dygtige skomagere eller øvrige fodspecialister. Dine fødder vil elske dig for det.

Vi er specialister i kroppens bevægelighed og med ekspertviden og moderne teknologi behandler, lindrer og forebygger vi de små og store skavanker, en aktiv tilværelse medfører. Og vi er her ene og alene for at hjælpe dig videre - uanset hvem, hvad og hvor du er i livet.

Bestil tid til konsultation
Vi er specialister i fødder - lad os hjælpe dine

Vi er specialister i fødder - lad os hjælpe dine

Ring til vores kundeservice - 70110711 Bestil tid