Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Carl Johan Sandal - Et behandlingsfodtøj til den første tid efter operation

Hvorfor anvende en Carl Johan sandal?

En Carl Johan Sandal kan anvendes, når underbenet er fikseret gennem et apparatur som for eksempel Ilizarov.

billede af et underben der er fikseret gennem et apperatur

En person, der er udstyret med et apparatur som Ilizarov, kan have svært ved at bevæge foden op og ned på grund af smerter, manglende muskelstyrke eller en nervepåvirkning. Det kan resultere i, at foden ender i dropfodsstilling. Hvis denne stilling vedvarer over en længere periode, 

kan det ende i en mere permanent rigid spidsfodsstilling, hvor det ikke længere er muligt at rette foden op til neutral stilling. Det kan få stor indflydelse på den efterfølgende genoptræning. For at undgå, at foden ender i en spidsfodsstilling, er en Carl Johan Sandal yderst velegnet. Med en Carl Johan Sandal bliver foden løftet opad ved hjælp af de to elastikker, der er monteret på sandalen. I enden af elastikkerne er påsat en krog, som hægtes på det eksterne fikseringsapparatur.

For at undgå tryk under fodsålen, placeres en blød trykaflastende sål i sandalen. Sandalen har velcrolukning og en skridsikker sål, der gør det mere sikkert at gå. Elastikkerne sikrer under gang, at foden løftes fri fra underlaget, når benet svinger. Således mindskes risikoen for at falde.

Trækket, som elastikkerne udfører, kan justeres alt efter behov. I begyndelsen er foden meget øm og tåler derfor ikke meget løft. Efter et stykke tid kan foden klare et yderligere løft, hvilket let ændres ved at stramme elastikkerne.

Der kan være tale om følgende behandlinger, hvor et eksternt fikseringsapparatur er monteret på underbenet: 

Carl Johan sandal

  • Knoglebrud
  • Forskel på benlængde  
  • Korrektion af deformiteter i knogler eller bløddele

Carl Johan Rodam og OUH

Sandalen er opkaldt efter en nu pensioneret Sahva medarbejder, Carl Johan. Han udviklede sandalen pga. stigende efterspørgsel fra sygehusene på en løsning til nyopererede patienter. Sandalen er blevet videreudviklet over de sidste tre årtier, men tager afsæt i den oprindelige model af Carl Johan. Odense Universitets Hospital var et af de første sygehuse til at anvende sandalen i deres behandling og gør det fortsat.