Du har ingen varer i din indkøbskurv.
Bestil tid / Kontakt

Individuelle fodindlæg

 

Der er ingen fødder, der er ens. Derfor er det vigtigt at tænke i individuelle løsninger, når vi skal behandle smerter i fødderne.   

Indlægskonsulent måler fod
Fejlstillinger i foden påvirker hele bevægeapparatet og kan føre til kroniske fejlbelastningsskader i knogler, led, muskler og sener. Mange af disse fejlstillinger kan korrigeres med indlæg. 
 
Når vi korrigerer fejlstillinger, forsøger vi at genskabe de normale relationer mellem led og knogler i foden. Sigtet med indlæg er at give en bedre kropsholdning, et mere hensigtsmæssigt bevægemønster og mindske belastning af ledbrusk, ledbånd, sener og muskler.
 
Individuelt tilpassede fodindlæg ordineres typisk ved tilfælde af:
Nedsunket forfod
Nedsunket svang
Indaddrejning af hælen
Udaddrejning af hælen
 
Ved nedsunket forfod ordineres indlæg med en pelotte, der løfter forfoden. Ved nedsunket svang ordineres indlæg med svangstøtte for at løfte svangen. Til udaddrejning af hælen (calcaneovalgus) ordineres indlæg med indvendigt løft under hælen (variserende kile), mens der til indaddrejning af hælen (calcaneovarus) ordineres indlæg med udvendig løft under hælen (valgiserende kile).
 
Indlæg til mere omfattende fejlstillinger – som f.eks. hulfod, følger efter fraktur, aflastning af sår og andre deformiteter - udføres efter gipsafstøbning.
 
Aflastning af fodens ømme punkter
Ved aflastning af ømme punkter mindsker eller fjerner man helt tryk fra det sted, hvor trykket giver smerte eller direkte truer fodens vitalitet. Det kan gøres ved at sikre, at det omgivende væv overtager en del af vægtbelastningen fra det trykudsatte sted ved f.eks. at slibe fordybninger i fodindlægget eller ved løft af det ømme punkts omkringliggende omgivelser.
 
Indlæg med aflastning af ømme punkter benyttes f.eks. ved aflastning af sesamknogler under storetåen (sesamoiditis, hypertrofi), smerter ved ledhovederne mellem forfodsknoglerne (metatarsalgi), ved gigt- og diabetesfødder og til meget sårbare fødder, hvor der er risiko for sårdannelser.