Selvom Henriette var afklaret med at skulle brystopereres, og at det var den bedste løsning, var det bestemt ikke nemt. Derfor gennemsøgte hun, forud for operationen, internettet for al information om, hvad hun kunne forvente. Hun fandt masser information om de fysiske aspekter af en brystoperation, (så som at man muligvis skal have dræn, at man skal huske at massere området, at man kan få lymfødem m.m.), men det mentale aspekt kom helt bag på hende: ’Jeg synes ikke, at jeg kunne finde ret meget om, hvordan man ville have det med sin kvindelighed, og hvordan man følte inden i…’ Pludselig stod hun bare med en følelse af at mangle halvdelen af sin synlige (og kropslige) kvindelighed.

Det syntes jeg var barskt og mærkeligt - at der ikke blev snakket og gjort mere ud af det’, uddyber Henriette.

Derfor har hun nærmest gjort det til sin mission at ’…bombardere det her land med billeder af, hvordan det her ser ud’ og gøre sit for, at det ikke skal være et tabu at være brystopereret. ’Jeg blev nok lidt trodsig og tænkte fandme nej’, griner hun.

At få brystprotese

’Min brystprotese er fantastisk flot! Der er ikke nogen, der kan se, at jeg er brystopereret, når jeg går rundt med den. Det har jeg det rigtig fint med’, fortæller Henriette glad.

Hun har et meget åbent og naturligt forhold til sin krop – også efter operationen, selvom hun er glad for at gå med sin brystprotese: ’Jeg går gerne nøgen rundt hjemme. Mine børn og min mand er ligeglade, og de væmmes ikke ved det. Det er noget, jeg har gjort helt fra starten af. Hvis min mand eller børn havde væmmedes ved det, så havde jeg nok haft det anderledes, men det har de ikke gjort. Men igen, det er jo nok også en selvforstærkende effekt. Hvis jeg har det godt med det, så har de det også’.

Henriette er meget åben omkring sin brystprotese og fortæller grinende om, hvordan hun fik et helt fødselsdagsselskab til at prøve at holde og mærke hendes brystprotese, for at de skulle forstå, hvad en brystprotese helt præcist er. Til sønnens konfirmation havde en af gæsterne ikke mærket en brystprotese før og endte med at skulle mærke – ikke bare protesen, men også hvor virkelighedstro den var i forhold til Henriettes eget bryst, fortæller hun med smil i stemmen.

Jeg synes, at det er vigtigt, at det er et emne, folk også ved noget om. For jo mere folk ved om det, jo mindre tabu, jo mindre dårligt behøver man at have det med det.

Løs-, klæb eller Adapt Air brystprotese? En helt ny verden.

Henriette mindes første gang, hun skulle have brystprotese, og hvordan hun følte, at det var lidt akavet foran en fremmed dame, der skulle hjælpe hende. Sådan har hun det ikke længere, og hun føler sig både set og hørt hos sin behandler Marianne Johansson, der er klinisk konsulent hos Sahva i København. Henriette har både haft en klæbeprotese og en løs brystprotese. Klæbeprotesen kunne hun dog ikke lide at have på huden, men hun har brugt sin løse protese flittigt og været rigtig glad for den. Nu er hun lige skiftet over til en ny slags brystprotese med luft, en Amoena Adapt Air, som kan justeres i størrelsen. Den er hun utrolig glad for: ’Den er blød og lækker. Jeg synes, at det er fedt, at man lige kan puste den op, så man kan sige »ah okay, i den her BH sidder mit eget bryst lidt anderledes, så der skal den være lidt større eller lidt mindre.« Jeg er så glad for den, den er så let og lækker, og jeg er virkelig glad for den.