Tag ikke chancer, men brug hjælpemidler

Det er ikke en skam at have brug for hjælp, derfor:

  • Brug eller installér gelænder på begge sider af trappen
  • Anbring skridsikre slidbaner på trappetrin
  • Benyt et højt toiletsæde eller et toilet med armlæn
  • Montér støttehåndtag i brusenichen
  • Overvej om du har behov for støtte andre steder i dit hjem, eksempelvis i form af støttehåndtag
  • Overvej hvordan du færdes i dit køkken, måske har du behov for hjælp til dit køkkenarbejde, eksempelvis i form af at kunne sidde ned
  • Overvej hvordan du kommer ind og ud af dit hjem. Måske har du behov for hjælp til dette eksempelvis rampe eller gelænder

Ved tvivlsspørgsmål kan du tale Vi anbefaler desuden, at du taler med din fysioterapeut/ergoterapeut eller tage tager kontakt til din kommune for at få en vurdering af, hvad dit behov er.

Hold dig i gang

Det er vigtigt at bruge sin krop, også når man er blevet amputeret. Jo mere du bevæger dig, jo sikrere vil du føle dig og jo bedre bliver din balance, din fleksibilitet og koordineringsevne. Alt sammen er det med til at forebygge, at du falder.

Inden du starter på nye aktiviteter anbefaler vi, at du kontakter din læge eller fysioterapeut/ergoterapeut for at afklare om den valgte aktivitet er god for dig.

Om du vælger at gå til en aktivitet fælles med andre eller selv at bevæge dig, er ikke så vigtigt. Det er til gengæld vigtigt, at du har lyst til at udføre den pågældende aktivitet ellers er der risiko for, at du fravælger den på sigt. Du kan eksempelsvis gå ture, cykle, træne i vand, dyrke yoga, styrketræne, spille golf eller andet du finder glæde ved. Det er også fint at gå flere ture rundt i hjemmet, rejse og sætte sig fra en stol gentagne gange eller gå ud til postkassen flere gange dagligt.

Hvis disse aktiviteter virker uoverskuelige for dig, kan du snakke med din fysioterapeut, som kan hjælpe dig med at lægge et personligt program med aktiviteter, der er relevante for dig. Vi håber, at du vil tage disse råd og forholdsregler til dig, da det er vigtige skridt til, at du kan genvinde din uafhængighed og føle dig tryg med din protese.