Hvordan skal jeg forholde mig til den første tid efter amputation?

Som nyamputeret skal man vænne sig til mange ændringer i hverdagen. Derfor kan det være vigtigt i overgangsfasen at indrage din familie og nærmeste pårørende og få fortalt at deres støtte gør en forskel og betyder noget for dig. Højst sandsynlig sidder de også med en masse spørgsmål og mulige bekymringer. Sørg for at få en god dialog i gang tidligt, så I alle kan føle jer trygge i forløbet.

Sandsynligvis vil din amputation også betyde en livsændring for dem i større eller mindre grad. Det er vigtigt at være åben omkring dette og få talt ud med dine pårørende om deres tanker bekymringer. Det er helt normalt at opleve stor sorg over at miste en del af sin krop. Det kan føles som om man mister en del af sig selv, og derfor har behov for at finde sig selv på ny. Men nogle gange er det ikke tabet af en arm eller et ben, der spiller den største rolle, men snarere følelsen af at miste muligheden for at deltage i nogle sociale sammenhænge eller fritidsaktiviteter.

En vellykket overgang til et godt liv som amputeret går gennem støtte og forståelse fra familie, venner og fast kontakt med de sundhedsfaglige behandlere, der er en del af dit forløb.

Vi anbefaler, at du taler med dine pårørende om følgende emner, så I sammen kan opnå en bedre forståelse: