Jeg kan alt det, som alle andre med to hænder kan


Med den avancerede protese kan Jan strække og bøje albueleddet, rotere håndleddet og åbne og lukke hånden. Det kræver tilvænning og træning, idet brugeren skal kunne kontrollere musklerne for at få protesen til at arbejde optimalt.

Jeg er en meget målrettet og viljestærk person, og derfor havde jeg sat mig det mål, at jeg ville lære at bruge min protese på 21 dage. Det tog noget tid at finde ud af, hvordan jeg aktiverede de rigtige muskler til de ønskede bevægelser. Jo mere jeg spænder musklerne, des hurtigere kører armen og hånden,” forklarer Jan.


Efter 21 dage havde jeg nået mit mål og kunne bruge protesen effektivt. I dag mener jeg selv, at jeg kan alt det, som alle andre med to hænder kan.

Armprotesen er ikke en ny arm

Selvom Jans protese har mange af den anatomiske arms funktioner, fremhæver han, at det på ingen måde er en ny arm. ”Jeg har ikke en ny arm, men det er det tætteste, jeg kan komme på det. Jeg har regnet ud, at jeg har min nuværende protese på 6.000 timer om året. Det siger lidt om, hvor vigtig den er for mig, og hvor meget jeg bruger den hver eneste dag,” siger han.