Temporær protese (midlertidig protese)

Hvis du er vurderet egnet som protesebruger efter amputationen, fremstiller vi en temporær protese til dig i forbindelse med behandlingsforløbet. Der er tale om en mekanisk protese med enten en hånd eller krog og et eventuelt albueled. Protesen styres af et kabeltræk og en sele, som går rundt om din ryg og din modsatte skulder. Ved at skyde ryg spændes kabeltrækket og hånden eller krogen åbner. Du kan forvente at bruge din temporære protese i nogle måneder.

Det er vigtigt at komme hurtigt i gang med at bruge protesen, så du kan træne forskellige dagligdagsaktiviteter og få erfaring med at bruge protesen, så du kan blive så selvhjulpen som mulig. I tiden efter amputationen vil du opleve, at armstumpen bliver mindre som følge af at musklerne svinder ind, da de ikke længere bliver belastet.

Dit proteseteam bestående af en håndkirurg, en bandagist og en ergoterapeut

Når din temporære protese er en velintegreret del af din dagligdag, tager et proteseteam bestående af en håndkirurg, en bandagist og en ergoterapeut stilling til dine muligheder for at få lavet en permanent protese. Valget af protese afhænger af, hvordan du bruger din temporære protese samt hvilke mål og ønsker, du har i forhold til funktioner og udseende af protesen.


Dit protesehylster

For at få en god kraftoverførsel fra din armstump til din protese er det nødvendigt med et formstøbt protesehylster, som passer præcis til din armstump. Derfor tager din bandagist en gipsafstøbning af armstumpen, som protesehylsteret bliver bygget over.

Bandagisten fremstiller først et testhylster, hvor pasformen vurderes ud fra. Sidder det for løst eller for stramt? Er det nemt at få af og på? Hvordan sidder det fast på armstumpen, når du bevæger dig? Er der tale om en elektronisk protese, tester bandagisten din evne til at styre signalerne og placeringen af elektroderne i hylsteret.