Ved hvert skridt, du tager, bliver hælen slået i underlaget med stor kraft og udsættes dagligt for stor belastning. Fodens og underbenets knogler, ledbånd og muskulatur samt hælen er skabt til at balancere kroppen, ligesom de sammen skal sikre en god stødabsorption. Hvis foden udsættes for kraftige belastninger eller belastninger over længere tid, kan der opstå smerter i hælen.

80% af alle hælsmerter skyldes:

Platfod


Den absolut mest almindelige årsag til hælsmerter mærkes på indersiden af hælen som en strålende smerte frem under hælen og svangen.

Smerten skyldes, at hulfodssenen, der har til opgave at løfte svangbuen op, er betændt på grund af overbelastning. I de værste tilfælde opgiver den helt at fungere.

Ud over hælsmerter kan platfod også give symptomer i form af træthed og i værste fald smerter i fødder, læg, ryg og nakke. Desuden er knyster, forfodsplatfod, hammertæer og smertende eller sovende forfod ofte direkte afledt af den overbelastede hæl og mellemfod.

Hælspore

Betændelse (inflammation) af hulfodssenen (fasciitis plantaris) er af og til forbundet med en hælspore. En hælspore er en knogledannelse, som ses ved langvarig overbelastning af hulfodssenefæstet på hælknoglen. Hælsporen er således en følge af overbelastningsskaden og ikke årsagen hertil. Hvis du først har dannet en hælspore, forsvinder den aldrig. Hælsporen har ingen praktisk betydning og kræver ikke behandling. Hos Sahva kan vi dog gøre meget for at mindske eventuelle smerter, ligesom vi kan være behjælpelige med at forebygge hælspore.