Du har ingen varer i din indkøbskurv.

Sahva lancerer innovativt koncept for benamputerede

Som professionel sparringspartner inden for rehabilitering er vi i Sahva interesserede i at skabe innovative helhedsløsninger, der kan hjælpe borgere og sundhedsfagligt personale. Det har resulteret i udviklingen af et nyt koncept med fokus på tidlig mobilisering og træning af amputerede. 
 
Konceptet går i al sin enkelthed ud på, at Sahva udlåner en såkaldt Thomassplint gratis til nyamputerede lige efter amputationen. Thomassplinten er et midlertidigt mobiliseringsredskab, som kan benyttes til lårbens-, knæ- og underbensamputerede allerede fra 5. dagen efter amputation.
 
Tilpasning af Thomassplint
 
Forskningen taler for tidlig mobilisering
Det kan være altafgørende for den benamputerede at komme op at stå tidligt efter operationen for ikke at miste de basale funktioner. Jo før des bedre viser forskningen. 
 
Ulla Riis Madsen er PhD studerende og forsker i effekten af tidlig mobilisering af benamputerede. Hun forklarer vigtigheden af en midlertidig træningsprotese på følgende måde:
 
”De fleste patienter, som får amputeret et ben, lider af åreforkalkning, har ofte flere kroniske sygdomme og tilhører den ældre del af befolkningen. Det er alt sammen noget, som øger deres risiko for at få komplikationer i forbindelse med operation og immobilisering på hospitalet, herunder risiko for at miste basale funktioner som gang-funktion og evnen til selvstændig forflytning. Men vi ved også, at tidlig mobilisering efter en operation markant kan nedsætte disse risici. Tidlig mobilisering, evt. på en midlertidig protese, er muligt selv blandt de ældste og svageste patienter, som har fået amputeret et ben, hvis det tværfaglige team arbejder sammen og har fælles mål for patienten. Det lyder måske lettere end det er i virkeligheden, men kan vi tillade os at lade være med at forsøge?” 
 
Ulla Riis Madsen, Sygeplejerske, Master of Public Health, PhD studerende, Ortopædkirurgisk afdeling, Slagelse og Holbæk Sygehuse/Lunds Universitet
 
Thomassplint
 
Thomassplinten    
Thomassplinten er et træningsredskab, der bruges til genoptræning efter en benamputation. Den hjælper brugeren til mobilisering og selvstændighed, idet den amputerede hurtigere kan genfinde gangfunktionen. 
 
Samtidig kan den bruges til vurdering af den amputeredes proteseegnethed. 
 
Sahva tilbyder at låne alle nyamputerede en midlertidig træningsprotese gratis, indtil de får deres egen individuelle protese. Det sundhedsfaglige personale tager mål af den amputerede og kontakter Sahva, som leverer Thomassplinten.
 
Fordele for den amputerede
Tidlig mobilisering 
Mulighed for at stå på to ben 
Opretholdelse af gangfunktion
Aflastning af det blivende ben
Nedsat risiko for komplikationer pga. inaktivitet
Øget chance for selvstændighed 
Krisebearbejdelse – ”føle sig som helt menneske igen” 
 
Fordele for sundhedsfagligt personale
Øget mobiliseringsmulighed 
Øget sikkerhed i høje forflytninger
Understøttelse af selvstændighed i basismobilitet
Træning med lige vægtbæring hos fysioterapeuten
 
Thomassplinten er CE-mærket og godkendt til en max personvægt på 125 kg. Den anvendes altid uden på liner og bukser, og må aldrig bruges direkte på huden.