Skip navigation

Teenager med skæv ryg

Skoliose er en ryglidelse, der gør rygsøjlen skæv. Lidelsen har stor betydning for, hvordan ryggen ser ud og kan resultere i en pukkel. Det ved 15-årige Maria Voss Skotner alt om.

Det er sjældent, nogen spørger 15-årige Maria Voss Skotner, hvad der er galt med hendes ryg. Og egentlig kunne hun godt bilde sig selv ind, at der slet ikke er noget galt. Hun har ingen smerter, hun er smidig, og hun danser ballet mange timer om ugen. Men Marias rygsøjle er skæv; hun har skoliose.

Forældre opdagede krumning af ryggen

Maria blev indlagt på Hillerød Hospital den 25. juni 2010 - to måneder efter at hendes forældre havde opdaget en krumning i hendes ryg, da hun sad på gulvet hjemme i stuen og bøjede sig frem.

Svært at vænne sig til korset

Da hun første gang så dét korset, hendes skæve rygsøjle krævede som støtte, blev hun chokeret, men var alligevel parat til at gøre alt for, at det skulle lykkes at bære det.
Men det var varmt, og Maria svedte. Undertrøjen klistrede til hendes hud. Efter to uger opgav hun at bruge korsettet.

Skoliose rammer teenagepiger

Der dukker 300 nye skoliosepatienter op om året. Ingen har endnu kunnet opklare, hvor ryglidelsen kommer fra. Men den rammer typisk piger i puberteten, og hvis den ikke bliver opdaget i tide, kan ryggen blive så skæv, at en operation, der låser rygsøjlen fast med metalstænger, er uundgåelig.   

Behandling med korset

De fleste skoliosepatienter kommer i korsetbehandling. De skal enten gå med et 'bostonkorset' 23 timer i døgnet eller sove med et 'providencekorset' om natten. Et korset til skoliosepatienter skal sørge for, at rygskævheden ikke forværres, mens patienten vokser, forklarer Annette Langborg Hansen, som er bandagist i Sahva og blandt andet laver korsetter til skoliosepatienter.

Korset hindrer forværring af skoliosen

”Målet med korsetbehandlingen er, at undgå en forværring af skoliosen. Enkelte patienter oplever faktisk, at ryggen retter sig lidt op, men det er ikke noget, vi kan garantere”, siger bandagisten.

Bruger kun korsettet om natten

Maria sover med et providencekorset hver eneste nat. Natkorsettet har erstattet det bostonkorset, hun havde i starten, men ikke kunne holde ud at gå med.
”De fleste teenagere kan jo godt forstå, at de er nødt til at have korset på for at passe på ryggen. Men det hele bliver altså lettere, når de kun skal have det på om natten,” fortæller Annette Langborg Hansen.

Spejlene sladrer

Det er udseendet, det handler om for Maria. Hun kan ikke lide at se sig selv fra bestemte vinkler. Skævheden får ryggen til at bule ud, så hun ser tyk ud, når man betragter hendes krop fra venstre side, og det lægger hun meget mærke til.

Forsøger at skjule skævheden

For det kan altså ses. Maria kan stadig blive chokeret, når hun står i et prøverum med spejle, der viser kroppen fra alle tænkelige vinkler. 'Hov, er min ryg virkelig så skæv?!”
Hun kan skjule skævheden for omverdenen i store bluser, men hun kan ikke skjule den for sig selv.
”Jeg tænker altid på den, især når jeg køber tøj. Så føler jeg mig rigtig pukkelrygget” siger Maria.

Aftenritualet

Det er ikke udsigten fra vinduet eller bamserne oven på dynen, man først lægger mærke til, når man træder ind på Marias værelse. Det er korsettet, der ligger på gulvet ved siden af sengen. Det er stort, en perfekt afstøbning af Marias krop, og tre spænder med velcrostropper lukker det sammen foran.

Korsettet skal sidde korrekt

Velcroen bliver revet op, og Maria løsner de tre spænder. Hun sætter sig i skrædderstilling på sengen, åbner korsettet og krænger det omkring sin krop. Det dækker hele overkroppen.
Hun lægger sig ned på madrassen, tager en dyb indånding og trækker maven ind.
Stropperne skal justeres. Den skrattende lyd af velcro, der rives op og klistres sammen, er det eneste, der høres.

Misundelse

”Altså nogen har store næser, jeg har en skæv ryg”. Maria smiler og vrider ryggen, så der lyder et lille knæk.
”Vi må jo alle sammen lære at leve med vores skavanker.”
Men hun ville ønske, ryggen var normal.
”Jeg misunder piger, der har en lige ryg. Når de bøjer sig fremover, og man så bare kan se en helt plan overflade. Jeg misunder dem helt vildt.”

Relateret tekst

Kontakt os og hør mere om dine muligheder:
 

Fakta om skoliose:

  • 'Skoliose' betyder 'krumning af rygsøjlen' og medfører, at rygsøjlen bliver skæv: Enten S-formet eller C-formet.
  • Hvert år bliver 300 nye tilfælde af skoliose opdaget.
  • 80 procent af skoliosepatienterne er piger i teenagealderen.
  • De fleste skolioser udgør ingen sundhedsmæssig risiko, men uden behandling kan de udvikle sig til meget store pukler og give stærke rygsmerter.
    Kilde:
    Dansk Skolioseforening, www.skoliose.dk
Til toppen