Skip navigation

Sundhed og sygdom i fødderne

Fødderne er for mange af os bare noget, der skal puttes i et par smarte sko, og så ønsker vi i øvrigt ikke at beskæftige os mere med dem. Men når vi ikke tager os af fødderne og ikke giver dem nogle ordentlige ”arbejdsforhold”, kan det hævne sig. Og så bliver vi nødt til at tage os meget af fødderne.

Søg straks behandling

Hvis ulykken allerede er sket og du opdager misfarvninger, udslæt og smerter i fødderne, bør du straks gå til lægen. Dels er det vigtigt at få en rigtig diagnose, og så skal behandlingen straks sættes ind. Har du fået en art svamp, skal du nemlig også passe på, den ikke smitter andre – og en nedgroet tånegl skal der også straks gøres noget ved. Men er du så heldig, at du endnu ikke har problemer med fødderne, bør du sørge for, at du heller ikke får det.

Sygdom i foden

Så hvorfor ikke sætte ind lidt tidligere og måske undgå en masse problemer? Når vi dag efter dag lukker fødderne inde i både strømper og sko, bliver vi meget sårbare over for diverse fodlidelser. Det kan blandt andet medføre fodsvamp, neglesvamp eller nedgroede tånegle.

Fodsvamp

Den svampeart, der kan give problemer i fødderne, lever allerede naturligt på huden, hvor den lever af hudrester, som afstødes i takt med at huden gendannes. Varme og fugt giver ekstra gode levebetingelser, så svampen udvikler sig voldsomt. Derfor er bestemte grupper mere udsatte:

  • Mennesker, der går i gummi-/kondisko
  • Sportsudøvere (kombinationen af sportssko og sved)
  • Personer, der har arbejdsfunktioner, hvor lukkede, tætsluttende sko er påkrævet

Det er oftere mænd end kvinder, der får svamp, og flere ældre end yngre. Generelt forekommer problemet hos hele 15 % af befolkningen.

Neglesvamp

Neglesvamp forekommer ofte hos personer, der rammes af fodsvamp – og af samme grund. Neglesvamp ses som fortykkede, misfarvede negle med sprødt, hvidt eller gulligt materiale under neglepladen. Særligt udsat er storetåen. I yderste konsekvens beskadiges neglen så meget, at den falder af.

Nedgroede negle

Dårligt fodtøj kan give nedgroede negle. Når neglen udsættes for mange tryk eller klippes for langt ned, kan neglen bore sig ned i den lidt tyndere hud, der findes i neglekanten. Det kan give problemer med rødmen, betændelse eller infektion i neglene.
I modsætning til svampelidelserne forekommer nedgroede negle oftest hos kvinder, da de ofte går med spidse og høje sko, der på den måde klemmer tæerne. Samtidig er det også kvinderne, der klipper neglene for korte og ned i siderne – af æstetiske grunde.

Sunde sko gør foden godt

Du kan selv gøre meget for at undgå både svamp og nedgroede negle på fødderne. Det vigtigste er at have

  • Sko med korrekt pasform og ventilation
  • Strømper af naturmaterialer
  • Tørre fødder

Relateret tekst

Kontakt os og hør mere om dine muligheder:


 


 


 

Til toppen