Skip navigation

Silikone i proteser

Silikone er et materiale, som bliver brugt mere og mere til proteser og bandager. Det lugter ikke, bliver ikke gammelt, er godt for huden, og kan formes og bearbejdes til produkter, der matcher brugerens hudfarve, åretegninger, facon og struktur.

Silikone er et materiale, der er lavet af en gruppe kunststoffer, (såkaldte siliciumholdige polymerer), der er bestandige overfor kemiske påvirkninger. Det er kendt som et meget blødt og hudvenligt materiale, og det er ideelt at bruge til proteser og bandager, der har direkte kontakt med huden.

Silikone er godt at forme

Man kan lave overgangene mellem protese og kropsdel så fine og tynde, at det både kan være svært at se, der er tale om en kunstig legemsdel, og som ikke generer brugeren overhovedet. Og man kan forme og farve protesen uhyggeligt præcist, så den i høj grad bliver kundens helt personlige.

Gips som skabelon

Når brugeren kommer til Sahva, for at få lavet en protese i silikone, tager bandagisten både en afstøbning af stumpen og den legemsdel, der er bevaret. Afstøbningen af den bevarede legemsdel bliver brugt som model til den endelige facon og størrelse på protesen - og farverne fordeles og mikses i silikonen, så fregner, blodårer og negle tydeligt træder frem.

Negle med neglelak

Neglene på fingre og tæer bliver lavet i en hård silikone, der sagtens kan lakeres. Fødder kan formes efter brugerens sko og hælhøjder – mens fingre blive lavet, så ringene stadig passer.

Sahva prioriterer silikonen

I Sahva har man valgt at prioritere silikone højt de senere år. Dels er der flere, der gerne vil have proteser i materialet, og dels på grund af silikonens lækre egenskaber.

Smed krykkerne

Mange brugere oplever - alene på grund af silikonen - at blive meget bedre til at gå eller arbejde. Blandt de gode eksempler er der en dame, der mangler den forreste del af begge fødder, og som gik med traditionelle proteser og krykker. Hun fik i stedet to fødder i silikone, og kombinationen af materiale og pasform betød, at hun dels kunne smide krykkerne, og dels kunne begynde at gå i helt almindelige sko.

Træningshandske til Kessler

Et andet eksempel på silikonens fortræffeligheder hører til i kendisgruppen. Bokseren Mikkel Kessler kom til Sahva, for at få lavet en aflastning af knoerne, da de efterhånden er meget medtagede af en lang karriere, mange kampe og daglig træning. Løsningen blev en håndbandage i silikone, der på samme tid beskyttede knoerne og fordelte trykket fra slagene over et større område - og Mikkel Kessler kan nu bokse videre derudaf.

Silikone med mange egenskaber

Det er muligt at lave silikoneproteser til en stump, når blot den er mindst to centimeter lang. Protesen er nem at holde rent med vand og sæbe, ligesom silikonen også er kendt for sin helende og smertestillende virkning på sår og skader.
Derudover kan man også lave mindre bandager, der kan være med til at korrigere en fejlstilling, eller sørge for at en enkelt legemsdel ikke blive overbelastet.

Godt til de fleste

Bandagisten vurderer fra person til person om silikone er en god løsning. Silikoneprodukter er ofte dyrere end traditionelle produkter, men den højere pris opvejes langt på vej af en længere holdbarhed, bedre pasform og de æstetiske muligheder.

Sund fornuft

Prisen på silikoneprodukter bliver blandt andet regnet ud efter materialernes vægt; og en helbens-protese vil i sagens natur derfor koste mere end en enkelt finger.
I de tilfælde, hvor bandagisten vurderer, at silikone er løsningen, er argumenterne ofte så indlysende, at kommunerne vælger at sige ja til den lidt større bevilling. Silikone er sund fornuft med et lækkert tvist.

Relateret tekst

Kontakt os og hør mere om dine muligheder:


 


 

Til toppen