Skip navigation

Pas godt på din nakke

Mange mennesker lider af smerter i nakkeregionen. Det kan variere fra lette smerter og træthed til kraftige smerter med hovedpine eller svimmelhed til følge. Der kan være mange forskellige grunde til, at man får ondt. Derfor er det vigtigt, at du kontakter din læge, hvis du er i tvivl om, hvorfor dine nakkesmerter opstår.

Nakkens bevægelighed

Bevægeligheden i rygsøjlen er størst i nakke- og lændedelen. Leddet mellem øverste nakkehvirvel og kraniet bøjer primært frem og tilbage, mens leddet mellem de to første halshvirvler udfører rotationen, så vi kan dreje hovedet fra side til side. Når du får ondt i nakken, vil bevægeligheden også blive mindre.

Styrketræning og afspænding af nakken

Det er først og fremmest vigtigt at konstatere, om dine nakkesmerter skyldes slappe muskler, der i så fald skal trænes, eller overspændte muskler, der skal afspændes. Oftest er en kombination mest hensigtsmæssig.

Når du har brug for at styrke musklerne

Nakken har et netværk af muskler, som ligger ovenpå og ind imellem hinanden. Hvis disse muskler bliver meget slappe, vil der være større risiko for, at du pådrager dig skade eller spændinger i nakkeregionen. Det skyldes, at musklerne ikke kan yde den funktion, de skal, og dermed må leddet, i dette tilfælde en nakkehvirvel, tage over, hvilket den ikke er skabt til.

Når du har brug for afspænding

Hvis du allerede er blevet spændt i nakken og jævnligt døjer med problemet, er det vigtigt at få afspændt muskulaturen. Det kan være en god idé at gå til en professionel behandler og evt. supplere med egne afspændingsøvelser.

Nakkens anatomi

Nakken er en del af rygsøjlen, som består af i alt 24 ryghvirvler. De 7 øverste hvirvler er nakkehvirvler, herefter er der 12 brysthvirvler og nederst 5 lændehvirvler. Hertil kommer så bækkenet, der består af 2 hofteben, og imellem dem er der bagtil et korsben med påhæftet haleben.

Den bløde diskus

Hver enkelt ryghvirvel er adskilt af en lille blød plade – en diskus - som er en støddæmpende plade, der beskytter knoglerne og gør dem bevægelige. Denne diskus bliver med tiden mere flad, så hvirvlerne kan risikere at skurre mod hinanden, hvilket kan give store smerter.

Relateret tekst

Til toppen