Skip navigation

Pænt ar efter brystkræft

Når man er godt igennem en operation for brystkræft, og såret er helet, kommer en periode, hvor man bør fokusere på arret og ikke bare gemme det væk. At holde fokus på arret kan være en god start til at lære at leve med det, men det er også vigtigt at bruge nogle kræfter og noget tid på at massere det. 

Behandling efter operationen

Brystkræft rammer begge køn, (men langt flest kvinder,) og efter endt operation står alle tilbage med et ar – stort eller lille. Her bør behandlingen dog ikke slutte. Med bindevævsmassage af arret kan man undgå mange gener.

Smerter i arvæv

Der kan i forbindelse med arret komme en række smerter, fordi huden i og omkring arret er trukket sammen. Både udseende og føling i arret kan bedres ved hjælp af bindevævsmassage, som er let at gøre selv.

Stimulering af bindevævet

Det er en meget blid massageform, hvor der kun bruges det yderste af to fingre. Tænk på det som en næsten kærtegnende bevægelse mere end et hårdt tryk. Dette lette tryk er rigeligt til at give den ønskede virkning. Ved at stimulere bindevævet med små, cirklende bevægelser opstår der en øget blodcirkulation i det øverste hudlag, der gør arvævet mere smidigt og huden pænere.

Sådan gør du

Tag for eksempel pegefinger og langemand og hold fingerspidserne på arret. Kør derefter fingrene rundt i små ottetaller. Det er fint at blive ca. 1 min. på samme sted for så at rykke fingrene en smule og massere videre. Det er ikke muligt at overstimulere med bindevævsmassage. Derfor kan du sagtens gøre det flere gange om dagen i tiden lige efter operationen. Dermed opnås den bedste effekt.

Godt for arret – og for dig

Fra spørgeundersøgelser af kvinder med brystkræft ved vi, at har kvinden fået en pæn heling af såret, og har hun ofret ekstra tid på området, er det også nemmere at leve med de psykiske ar, der selvfølgelig opstår i forbindelse med brystkræft. Gem derfor ikke dit ar væk, men giv det lidt positiv opmærksomhed, så du får et bedre resultat.

Sahva ved meget om brystkræft

Hvis du efter operation for brystkræft skal have en protese, kan vi hjælpe dig. Hos Sahva forhandler vi et meget stort udvalg af brystproteser og gode bh'er, der har den rette støtte, brede stropper og god pasform. Vores personale der har specialeseret sig i brystproteser, hjælper dig til at finde ud af, hvilken model, der passer bedst til netop dig.

Relateret tekst

Kontakt Sahva og hør mere om dine muligheder:
 

Læs pjecen:
Information om brystproteser:


 

Til toppen