Skip navigation

Nye computerknæ til benproteser

Sahva arbejder nu med 2. generation af microprocessor-styrede knæ til protesebrugere. Knæene tilbyder en langt bedre gangfunktion i terræn og på trapper, og er derfor til stor gavn for mange benamputerede.

To nye typer computerknæ til benproteser

Bandagisterne hos Sahva arbejder med to typer knæ af 2. generation med microprocessor. De fungerer teknisk helt forskelligt:

Össur (tv) har udviklet et knæ, som fungerer med motor og batteri. Det vil sige, at det tilføjer kraft til den bevægelse, som brugeren gør med sit ben. Man belaster det ”raske” ben mindre, og i praksis viser det sig, at man faktisk får en større udholdenhed og kan gå længere. (Foto: Össur)

Otto Bock (th) har med Genium-knæet udviklet en meget avanceret computerteknik, som styrer hvor meget modstand, der skal være i knæet.  Selve knæet er passivt og brugerens egen kraft driver det frem. (Foto: Otto Bock)

Begge knætyper er tilpasset den enkelte protesebrugers gangmønster og kan klare trapper og kuperet terræn.

 

Når benprotesen ikke kan følge med

Det er op ad bakke at gå op ad bakke med protese. Også selvom knæet har indbygget computer.
Når man som benamputeret har et normalt liv og både kan spille fodbold i haven, løbe efter bussen og gå lange ture i byen, er det ofte generende, når forhindringer spænder ben. F.eks. når underlaget forandrer sig fra flad asfalt til en hældning opad, eller der kommer trapper. I begge tilfælde skal protesebrugeren som regel bruge en del mere tid på at komme frem til målet.  

Knæ med begrænsning kan være et socialt handicap

”Mange protesebrugere opfatter i hverdagen ikke sig selv som handicappede.
På trods af deres protese, deltager de i aktiviteter på lige fod med familien, kollegaer og endda idrætsfolk.  Men særligt på ét punkt falder de ud af den sociale sammenhæng. Det er, når der skal skiftes etage, eller terrænet bliver kuperet,” fortæller bandagist Thomas Borregaard fra Sahva, som gennem sit arbejde hyppigt møder kommentarer fra protesebrugerne.

Trapper er en udfordring

”Protesebrugerne fortæller, at de kan følges med en person eller en gruppe og føre en samtale. Alting er normalt. I det øjeblik de kommer til en trappe, stopper det sociale aspekt, fordi protesebrugeren ganske enkelt ikke kan følge med i tempoet op ad trappen. Det er mange kede af,” siger Thomas Borregaard.

 

Computerknæ med intelligens

Dette sociale handicap er på vej til at blive løst med 2. generation af microprocessor-styrede knæ, som har en intelligens til at klare netop trapper og bakker.

Protesen tager et skridt opad

Det nye computerknæ er langt mere avanceret end det knæ, som kom frem for 5-10 år siden. Den væsentligste forskel er, at det nye computerknæ kan aflæse i gangteknikken og skridtlængden, at man nærmer sig en trappe.

Knæleddet har ”trappefunktion”

”Computerknæet slår over på trappefunktion og sørger for, at protesebenet bevæger sig med naturlige skridt op ad trappen. Det nye knæ gør det muligt at tage almindelige skridt med bøjet knæ opad. For de fleste protesebrugere gælder i dag, at de må tage ét trin ad gangen med et stift proteseben. Det går langsomt, og samtidig bliver det andet ben belastet enormt, fordi det alene tager alle trinene,” forklarer Thomas Borregaard.

Stigninger er ikke et problem med de nye computerknæ

Det nye knæ kan også registrere, hvis der kommer en stigning:
Der er i 2. generations-knæet anbragt nogle tryksensorer, som registrerer om man går op eller ned af bakke. Disse informationer bruges til at indstille knæets modstand alt efter terræn og hældning. Det giver en langt større sikkerhed, en stor forbedring, fordi faldulykker kan undgås.
Generelt vil protesebrugeren anvende langt mindre energi til at gå.

Særligt egnet til aktive protesebrugere

Bandagisten glæder sig meget på sine protesebrugeres vegne over, at 2. generations computerstyrede knæ er kommet på markedet. Især de meget aktive brugere vil få fordele af knæet både på arbejdet og i fritiden.

Relateret tekst

 

 

 

Læs om "Power Knee" på Össurs hjemmeside

(åbner i nyt vindue)

Læs om "Genium"-knæet på Otto Bocks hjemmeside

(åbner i nyt vindue)


 

Kontakt os og hør mere om dine muligheder:

 


Til toppen