Skip navigation

Når idræt samler folk og skaber livskvalitet

På en kaserne i Mubende i nordvest Uganda, 2,5 times kørsel fra hovedstaden Kampala, bor over 2000 tilskadekomne soldater. Kasernen er hovedsæde for rehabiliteringen af alle skadede soldater i den ugandiske hær. I maj 2014 blev der med dansk deltagelse afholdt en workshop på kasernen, hvor soldaterne fik mulighed for at prøve kræfter med forskellige sportsgrene. Formålet er, at idrætten kan blive en fast del af rehabiliteringen på kasernen i Mubende.

 

 

De heldigste soldater har fået indlogeret familiemedlemmer på kasernen og lever af den sparsomme økonomiske kompensation, som de modtager fra Ugandan People’s Defence Force (UPDF) via deres livstidsansættelser ved militæret. Mange bor der i flere årtier fra de bliver skadet som unge, til de går på pension.

Tilbage i maj 2014 arrangerede Dansk Handicap Forbund, Dansk Handicap Idræts-Forbund, Hjerneskadeforeningen og flere ugandiske handicaporganisationer en femdages workshop på kasernen i Mubende som en del af projektet ”Rights to a Better Life”. Projektet har til formål at styrke rehabiliteringen af tilskadekomne soldater, ligesom det skal fungere som en læringsplatform for de lokale organisationer, således de kan udbrede lignende projekter andre steder i landet. 

På workshoppen blev flere end 100 soldater introduceret til forskellige sportsgrene. Heriblandt kørestolsbasket, atletik (kastedisciplinerne diskos, kuglestød og spydkast), bordtennis, siddende volleyball, boccia, goalball og fodbold for benamputerede.

Frivillige fra Danmark

Fra Danmark var det et stærkt hold på 12 engagerede frivillige, som rejste mod Uganda i slutningen af maj. Herunder DHIFs Idrætskonsulent Ole Ansbjerg, som er tovholder på projektet, og Sahvas regionschef fra København og Nordsjælland, Morten Kristensen. 

Op til afrejsedagen havde Morten Kristensen stået for en kæmpe indsamling af brugte hjælpemidler. Alt fra proteser til krykker, ortoser, sko, sportsredskaber med mere. Listen med brugte hjælpemidler er ikke blevet mindre, efter han har været af sted, men han har haft mulighed for at gøre den endnu mere målrettet ud fra de oplevelser, han har gjort sig på kasernen i Uganda. 

Morten Kristensens rolle i Uganda tog dog en noget anden drejning end ventet, da landstræner Gregers Lehrmann Bruun for dansk handicap goalball blev syg. Morten Kristensen skulle derfor træde ind som ekspert i goalball og undervise en gruppe blinde ugandiske soldater i goalball. Det var en oplevelse, som gjorde stort indtryk på ham

- Det var helt fantastisk at se forvandlingen fra, da jeg for første gang stod over for gruppen, som tiltalte mig meget formelt og kun afventede at parere ordre, til de sidste dage, hvor der spontant blev danset, spillet musik og fortalt personlige historier og oplevelser, fortæller Morten Kristensen og fortsætter:

- Deltagerne fik udleveret diplomer den sidste dag. En begivenhed, som på sin vis var lidt komisk. Nogle holdt stolt deres diplomer frem, gerne på hovedet, og andre sad med dem uden rigtigt at vide, hvad de skulle bruge dem til. Men fælles for dem alle var, at det havde været en fantastisk oplevelse at deltage forskellige sportsgrene og opleve at blive set og hørt. Sporten blev et talerør, der bandt dem sammen på tværs af rang og handikaps. 

Morten Kristensen har desuden været involveret i lignende projekter tidligere – blandt andet i Ghana, og han brænder for de projekter han går ind i. 

- Vi har som medmennesker en pligt til at hjælpe andre mennesker, der ikke kan hjælpe sig selv. Vi, som har valgt at arbejde med mennesker, er drevet af at se, hvordan vores indsats bærer frugt og skaber værdi for andre. I Afrika kan det at få et hjælpemiddel være altafgørende for, om du kan føre et liv med for eksempel job, blive gift og få børn, fortæller Morten Kristensen.

Han rejste som en del af projektet til Uganda som privat person og på eget initiativ. I Sahva er vi stolte af og bakker op om medarbejdere, der gør en forskel. Både over for de mennesker, de hjælper til dagligt og i deres fritid. 

 

Relateret tekst

Fakta om projektet “The Rights to a Better Life”

  • Projektet er finansieret af Danida og er et samarbejde mellem Dansk Handicap Forbund, Dansk Handicap Idræts-Forbund og Hjerneskade-foreningen, samt flere ugandiske handikap organisationer. 

  • Projektet er sat til at løbe over de næste 4 år.

  • Hensigten er at styrke rehabiliteringen af tilskadekomne soldater samt at fungere som en læringsplatform for de lokale organisationer, således de kan udbrede lignende projekter andre steder i landet.


Læs mere om projektet her:

 

Til toppen