Skip navigation

Motion er dit bedste våben mod kræft

Kræft er en sygdom, der kan ramme alle. Det ændrer dog ikke ved det faktum, at det altid er et stort chok for den enkelte, som kræften rammer. Heldigvis kan du selv gøre en masse for at forbedre overlevelseschancer og livskvalitet. Det kan du gøre både for at forhindre kræft, men også hvis du allerede er ramt af sygdommen.

Desværre er antallet af kræfttilfælde stigende verden over. Det skyldes først og fremmest, at vi bliver flere og lever længere. Halvdelen af alle kræftramte er over 65 år. Alligevel er kræft den hyppigste dødsårsag blandt den del af befolkningen, der er under 65 år. Dog giver ny forskning, nye behandlingsformer og ny viden hele tiden bedre statistikker og mere livskvalitet for flere kræfttyper.

Når celledeling går galt

Kroppen består af mange milliarder celler. De har alle en funktion og sammen opretholder de alle kroppens funktioner. Undervejs dør cellerne, men nye kommer også hele tiden til ved celledeling. Kræft menes at opstå ved en mutation (en fejlslagen celledeling) i de gener, der har med celledeling at gøre.

Kræft er uhæmmet celledeling

Mutationen gør, at cellen ikke længere deles normalt, men i stedet får en uhæmmet deleproces, som bliver ved i det uendelige, og derved opstår en knude. En normal celle ville blot dø efter nogen tid, men en kræftcelle er ikke programmeret til at dø og fortsætter i stedet med at dele sig og skabe nye kræftceller.

Forskning siger: motion!

Den nyeste forskning i kræft siger samstemmende, at motion og generel sundhed er meget vigtigt i forbindelse med både forebyggelse og helbredelse af kræft. Kræftforskningen viser for eksempel, at 30-60 minutters motion om dagen mindsker risikoen for tarmkræft med 30-40% og for brystkræft med 20-30%. Forskningen viser samtidig, at for at få den fulde effekt skal der motioneres. Jo tidligere, des større er udbyttet.

Lægerne og personalet på hospitalet eller din egen læge kan vejlede dig i, hvor meget du må udfordre din krop under og efter en kræftsygdom. 

Sahva kan hjælpe

Hos Sahva kan vi især hjælpe med oplysning, rådgivning og hjælpemidler. Er du - eller har du været - ramt af en kræftsygdom, er det din livskvalitet, der er helt i centrum.

Relateret tekst

Kontakt Sahva og hør mere om dine muligheder:

 
Tilmeld dig Sahvas kundeklub for brystopererede og få mange fordele.

     

    Til toppen