Skip navigation

Med rock i armprotesen

Nede i fritidsklubbens kælder i en forstad til København, banker rytmen taktfast langt op ad trappen. Det er Rasmus Jensen på ti år, der styrer trommerne i sikker stil, med den ene trommestik i venstre hånd og den anden skruet ind i en protese på højre.

Der står Coldplay, Beatles og lidt Kim Larsen på sætlisten. De fire drenge fra Enghavegård Skoles 4. B, er fuldt fokuseret på musikken og lader sig knapt forstyrre af en fremmed journalist, der pludselig træder ind i lokalet. Eller, det vil sige, Rasmus Jensen bag trommerne vender sig om, og med et smil fra øre til øre råber han et rungende ”HEEJ!” gennem lokalet - uden at tabe rytmen.

Mestrer det meste med én arm

Rasmus blev født med en højre arm, der slutter i en pæn runding lige under albuen (diagnose: Dysmeli), men det har nu sjældent været noget, der har forhindret ham i at gøre præcis, hvad han havde lyst til.
”Det eneste, jeg ikke kan, er at slå vejrmøller,” kommer han i tanker om, hvis han leder længe nok efter et minus ved at mangle armen.
Ellers klarer han både Nintendo, fodbold, lektier, musik og cykler - med en anordning på styret så han både kan holde fast og styre med den højre arms halve længde. Alle de ting som enhver dreng på ti nu engang skal mestre.

Udfordring til arm-værkstedet

Den unikke ’trommeprotese’ er lavet hos Sahva i København.
”Vi elsker jo at få den slags udfordringer,” fortæller tekniker på arm-værkstedet, Steen Bendix.
”Først snakkede vi selvfølgelig med både bandagisten og Rasmus om, hvordan protesen skulle laves, og hvad det var, den skulle kunne, og så arbejdede vi videre med idéerne oppe på værkstedet”.

Armprotese med overgangsstykke

”Det handler jo rigtig meget om indlevelse,” supplerer hans kollega Nikolaj Kovacs.
”Hvordan ville det være ikke at have en hånd? Hvordan skal man så holde en trommestik osv. Og hvad er ambitionen? Det er jo ikke altid, folk har et billede af, hvad der kan lade sig gøre, og så er det vores opgave at hjælpe dem med at se nogle muligheder”.
Protesen til Rasmus består af et fast hylster med en blød kant i silikone. For enden af hylstret sidder en skrueanordning, med et overgangsstykke fra en trykluftsslange for fleksibilitetens skyld, som trommestikken kan skrues ned i.

Ønsket om protese

Rasmus Jensen og bandet øver flittigt hver uge. De har spillet sammen siden august – og det var da også ønsket om at komme til at spille trommer, der affødte behovet for en protese, for til hverdag bruger han ingen.  
”Det er klart, det var noget, vi snakkede en del om, da han var lille,” fortæller Rasmus´ mor, Annette Jensen.  ”Men vi syntes jo bare, han var så perfekt, som han var, og der har aldrig været noget, han ikke har kunnet”.

Armprotese til hverdagsbrug

Det kan da godt være, Rasmus Jensen en dag får lyst og behov for en armprotese til hverdagsbrug også. Men lige nu gælder det trommerne - så må fremtiden bringe, hvad den vil. Hvad enten det bliver som afløser for fodboldspilleren Özil på Real Madrids hold, eller en karriere som politimand – med trommespil om aftenen. Set fra taburetten bag de bordeauxrøde trommer i fritidsklubben, står alle muligheder åbne. Ta-ta-tam.

Relateret tekst

Til toppen