Skip navigation

MAS hylster til benproteser

Billede til artikel

Bandageriet Sahva har de senere år arbejdet med en ny måde at lave benproteser på med fokus på et såkaldt ”MAS-hylster” til lårbensamputerede. Den positive respons fra brugerne er nu så stor, at der er grund til at opfordre flere til at prøve hylstertypen af.

Den nye type hylster, som Sahva siden 2007 har udstyret mange lårbensamputerede med, kaldes ”MAS” (Marlo Anatomical Socket), og meldinger fra brugerne rundt om i landet er nu så mange og gode, at Sahva godt tør kalde protesen en succes.

Hylster med anderledes facon

Hylstret til benprotesen er kendetegnet af en lidt anderledes facon i forhold til ”traditionelle” hylstre. MAS hylsteret fanger for eksempel et større område af ”ramus ischii”, som groft sagt er den bageste del af knoglen mellem benene. Eller – med andre ord – den ”siddeknogle”, man får ondt i, første gang man er ude at cykle efter en lang vinter.

Lav bagkant giver bedre finish

Hylstrets bagkant bliver skåret så lavt, at det går nedenunder ballemusklen, (m. gluteus); hvilket giver mulighed for en bedre kosmetisk finish. Umiddelbart syner forskellen ikke af meget, men effekten har vist sig at være enorm.

Fordele ved MAS-hylstret

Nogle af fordelene ved MAS-hylstret er en bedre siddekomfort, bedre kontrol af benprotesen, bedre stabilitet, kosmetik og bevægelighed over hofteleddet.

Benprotese med frihed

Det primære formål med en benprotese, er at  passe den så godt til brugeren, at han eller hun oplever frihed frem for begrænsning. MAS-hylstre er derfor heller ikke gode til alle amputerede, og det særlige tryk på knoglerne, som MAS er kendetegnet af, er der nogle brugere, der ganske enkelt ikke kan vænne sig til.

Omhyggelig måltagning er en forudsætning

”MAS- hylstre fungerer rigtig godt, når de er optimalt tilpassede – ellers er de håbløse!” som bandagist Thomas Borregaard fra Sahva beskriver det. Han forklarer, hvordan hele hemmeligheden ligger i den særdeles omhyggelige måde at tage mål af brugeren på. Kombineret med det rigtige knæ og gangtræning kan resultatet blive virkelig godt.

Gaffatape holder protesen sammen

Én af dem, der har fået stor glæde af den nye hylstertype er 35 årige Kim Vestergaard fra Frederiksberg.
Kim Vestergaards seneste benprotese var efterhånden ti år gammel, slidt i alle led og tapet sammen med gaffa utallige steder.

Computerknæ og nyt hylster

Samtidig med at han søgte Frederiksberg Kommune om en ny benprotese, gav han sig til at undersøge de forskellige muligheder og modeller på nettet. Her faldt han over beskrivelsen af et computerknæ, der lød relevant i hans situation, og da bandagist Christer Levin fra Sahva ringede og spurgte, om han kunne tænke sig at prøve den nye hylstertype, var han straks med på den.

Mod på nyt

”Jeg kan godt lide at prøve det nyeste nye og afprøve nye teknikker, så det her var bare spændende. Jeg kan huske første gang, jeg prøvede at gå på brosten med mit nye ben; det føltes som at gå på dun,” siger han begejstret, mens han sidder velklædt og smilende med en hånd på hvert knæ.

Benprotesen er ikke færdig

Det er tydeligt, hvilket af hans ben, der er det kunstige, for protesen er ikke færdig endnu. Den mangler den sidste finish og fylde, og derfor hænger buksebenet slapt omkring sammensætningen af hylster, rør og protesefod. Men det haster ikke så meget, for lige nu vil han helst ikke af med benet.

Tilbud om gangtræning

Kim Vestergaard fik udleveret sin nye benprotese sammen med et tilbud om ti timers gangtræning af en af Sahvas egne fysioterapeuter. Og det har han ikke fortrudt. ”Jeg syntes egentlig ikke, jeg havde brug for at lære at gå; men det skal jeg lige love for fysioterapeuten fik lavet om på! Hun sagde: Du skal gå sådan og sådan, og når jeg så sagde, at det kunne jeg ikke, sagde hun bare: Jamen det skal du! Og det virkede jo. Jeg har fået en meget flottere gang, og er blevet meget mere bevidst om, hvad jeg kan med min protese,” fortæller han.

Teknik og teori

Ingen mennesker er ens; og derfor er der heller ingen hylstre, der er ens. Alligevel er der nogle principper og teorier, der er selve forudsætningen for en god protese, der passer den enkelte bruger ordentligt.

Beskrivelse af MAS-hylstret

Bandagist i Sahva, Thomas Borregaard, har været med til at beskrive teorien for MAS-hylstre, og nogle af de vigtigste forudsætninger for et vellykket resultat sker allerede i første fase, hvor en ny afstøbningsmetode er selve nøglen til få hylsteret til at fungere. Bandagisten bliver nødt til at kende stumpens form og knoglernes facon bedst muligt, for senere at kunne forme hylsteret korrekt i gipsen.

Korrekt fordeling af vægten

Selve balancen i hylsteret udgøres af tre ”linier”, der alle peger hen til ”ramus ischii”: fra foran, fra siden og diagonalt. Når disse tre ”linier” balanceres rigtigt, bliver vægtbæringen også rigtig. Derved belastes ingen muskler forkert, og brugeren opnår den bedst mulige føling og kontrol med benprotesen.

God dialog mellem bruger og bandagist

Denne artikels formål er dog ikke at uddybe disse teorier. Når alt kommer til alt lander det bedste resultat for ethvert hylster på den gode dialog mellem bandagisten og brugeren. Det gælder også for MAS.

Relateret tekst

Kontakt os for vejledning om proteser:

Se forskellige typer af benproteser

 


Link til videoen:
Hverdag med benprotese

Til toppen